Gazdaság

Magyar találmányokkal lehet szebb az élet

Energia, friss levegő, egészség.

A világ számtalan korszakalkotó találmányt köszönhet a magyaroknak. Míg azt talán kevesen tudják, hogy a számítástechnikában évtizedekig használt kis floppy is egy magyar feltaláló nevéhez fűződik, vagy hogy a fényképezés történetében mérföldkőnek számító félautomata fényképezőgépet Riszdorfer Ödön és Mihákyi József szabadalmaztatta, a biztonsági gyufa, vagy éppen a golyóstoll feltalálása stabil alapköve a magyar büszke népléleknek – annak ellenére, hogy utóbbit Bíró József a zsidóüldözések elől menekülve Argentínában szabadlmaztatta.

Íme, három találmány, amelyek magyar tudósokat dicsérnek és a jövőben még sokat hallhatunk róluk.

Mérföldkő a megújuló energia területén

Dr. Mucsy Endre új szabadalma alapján olyan, egyszerűbb szerkezetű szélgép készíthető, amelynek gyártása olcsóbb, élettartama pedig hosszabb, mint a hagyományos gépeké.

Míg a hagyományos szerkezetekben a szélkerék mechanikus kapcsolattal forgatja a generátort, addig Mucsy áramtermelő szélgépében a szerkezeten belül áramló levegő viszi át az energiát a szélkerékről a generátorra. Az új gép tehát nem tartalmaz fogaskerekes hajtóművet, sem sokpólusú generátort és frenkvenciaátalakítót, így gyártása kevesebb pénzből is megvalósítható. A pneumatikus szélgép ráadásul olyan kis sebességű szelet is képes hasznosítani, amely a hagyományos szélgépeket meg sem tudja pörgetni.

A magyar találmány végre lehetővé teszi, hogy a szélből nyert áram kevesebbe kerülhessen, mint a környezetszennyező erőművekben előállított villamos energia.

A prototípus már kész, a feltaláló befektetőt keres.

Van még más is:

Tiszta levegőt mindenkinek

A molekuláris levegőtisztító hasznát és szükségességét valószínűleg egyetlen városlakónak sem kell sokáig magyarázni.

A gép, amelynek legkisebb teljesítményű változata nem nagyobb, mint egy aktatáska, egy óra alatt 42 százalékkal csökkenti a baktériumok, és 75 százalékkal a gombaspóra jelenlétét a levegőben. A légszűrő a füstöt, az aeroszol- és illatanyagokat is összegyűjti, akárcsak a dízelkorom mikroszemcséit. Mivel ez utóbbi is felelős az asztma, az allergia és a rák kialakulásáért, a levegőből való kiszűrése valóban sokak életminőségén javíthat.

A berendezés alapötlete Földi Tivadartól, a BME egykori tanárától származik. A fejlesztést Schlemmer Lászlóval, a Haditechnikai Intézet egykori fejlesztési igazgatójával folytatták, Földi 2006-os halála óta pedig Schlimmer egyedül tökéletesítette a levegőtisztítót, amely ma már négy alaptípusban elérhető.

Áttörés a daganatok eltávolításában

Az intelligens szebéskész a rák elleni küzdelemben jelent áttörést. Takáts Zoltán kutató eszköze az operáció közben folyamatosan tájékoztatja az orvost, hogy az érintett szövet rákos vagy egészséges-e.

Egy ilyen vizsgálat jelenleg körülbelül fél órát vesz igénybe.

Az onkokéssel azonban a gyors szövetanalízisnek köszönetően az orvos minden kóros sejtet eltávolíthat, ráadásul a rövidebb műtét során kevesebb a vérveszteség és csökken a fertőzések kockázata is.

Az onkokés az eddigi műtétek során minden rákos sejtet eltávolított, az eredményekről a legjelentősebb nemzetközi szaklapok is sokat cikkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik