Gazdaság
ponty (ponty, )

Kicsit több halat eszünk

Növekvő halfogyasztás és kedvező uniós fejlesztések mellett a magas takarmányárak, és az ágazatot különösen sújtó használatarányos útdíj csökkenti a halgazdaságok nyereségét, amelyek az eddigi összesítések szerint jó közepes évet zárhatnak majd – írja a Világgazdaság.

Fontos eredmény, hogy a hazai halfogyasztás növekszik – mondta el a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának társelnöke. „Ez az egyetlen magyar élelmiszer, amelynek a kereslete bővül, emögött nyilvánvalóan a tudatosabb táplálkozásra való törekvés áll.” Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként. Ez jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, ám nagyobb a korábbi, három kilogramm körüli eredménynél.

Az év elején komoly problémát okozott a magas takarmányár, emiatt az etetés nem volt kellően intenzív. Gondot jelentett a nyári aszály is, a szárazság és a forróság miatt ugyanis jelentős vízvisszapótlásra volt szükség.

Címkék: halhaltermelés

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.