Gazdaság

Ingatlanadót javasol Brüsszel Magyarországnak

elado-ingatlan(960x640)(1).jpg (eladó, ingatlan, )
elado-ingatlan(960x640)(1).jpg (eladó, ingatlan, )

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint a környezetvédelem és a vagyonadó területén lenne lehetőség, ezen belül is az ingatlanadó esetében, ahol elmarad Magyarország az uniós gyakorlattól – írja a Privátbankár.hu.

Környezetvédelmi adóból vagy vagyonadóból kellene finanszírozni a bérterhek mérséklését, állítják – írja a Privátbankár az Európai Bizottság nemrég megjelent tanulmányára hivatkozva. Az uniós szakértők szerint a célzott járulékcsökkentés, az új vállalati adók bevezetése, valamint a fogyasztási adók emelése illeszkedik az uniós gyakorlathoz, a válság terheit azonban a magyar gyakorlattal szemben máshol sokkal inkább a magasabb jövedelműek viselik.

A nemzetközi összehasonlító elemzés szerzői Magyarország esetében arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a fogyasztási adó nagysága messze meghaladja az uniós átlagot, addig a környezetvédelmi adók területén lenne még lehetőség további adóemelésre, és különösen igaz ez a vagyonadókra is. Miközben ugyanis az ilyen típusú bevételek GDP-arányos nagysága az Európai Unióban átlagosan 2,1 százalék, addig hazánkban ez nagyjából a fele. Ezen belül pedig az ingatlanadó esetében még inkább elmarad hazánk az uniós gyakorlattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik