Gazdaság

Németh Lászlóné: 500 milliós kárt okoztak az iskolások

vonat(i) (vonat, vasút, máv)
vonat(i) (vonat, vasút, máv)

Kiakadt a fejlesztési miniszter, mert szerinte az iskolások nem megfelelően használták a MÁV múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó utazási kedvezményét, ezzel pedig több száz milliós bevételkiesést okoztak a MÁV-nak.

A hvg.hu cikke szerint Németh Lászlóné Szili Katalin független képviselőnek írott válaszában számol be arról, hogy 2008-ban 323 millió forint, 2010-ben több mint 450 millió forint, 2012-ben pedig már 500 millió forint volt a MÁV bevételkiesése a múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó, díjmentes utazások miatt.

A vasúttársaság tavasszal éppen ezért változtatott a szabályokon, most már csak tanítási időben, hétköznapokon vehető igénybe a kedvezmény, bár a múzeumlátogatást megelőző és azt követő napon is.


Fotó: MTI / Komka Péter

Németh Lászlóné válaszában azzal indokolja a kedvezmény korlátozását, hogy a vasúttársaság számos alkalommal tapasztalta, hogy a rendszer visszaélésekre is lehetőséget ad, előfordult, hogy olyan intézmények adtak ki fogadónyilatkozatot, amelyek erre nem voltak jogosultak.

“Más esetekben az iskolák a kedvezményt nem kifejezetten múzeumlátogatások céljából használták fel, hanem egyéb szórakoztató programokra való utazásokat bonyolítottak le vele, vagy a nyári kirándulás helyszínére történő utazás költségét csökkentették oly módon, hogy ‘útba ejtettek’ egy országos múzeumot is” – olvasható a hvg.hu cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik