Gazdaság

Magyar világsiker – megszólal a bor Oscar-díjas

sauska borászat (sauska bor)
sauska borászat (sauska bor)

A londoni Decanter World Wine Awardson tarolt a Sauska Pincészet egyik villányi cuvée-je.

A borászat tulajdonosa, Sauska Krisztián, bár két évtizede jár rendszeresen haza a tengerentúlról, eddig jobbára elzárkózott a nyilvánosságtól. A csütörtökön utcára kerülő Heti Válasznak azonban interjút adott, elmondta, mit jelent megtapasztalni az amerikai álmot, majd visszajönni a magyar valóságba, és hogy miért kezdte érdekelni a hazai politika.

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

„A londoni Decanter World Wine Awardson 32 kategóriában versenyeznek a borok. Mi a 15 fontnál drágább, legjobb bordeaux-i házasítás kategóriában győztünk, olyan borvidékek nedűit előzve meg, mint Bordeaux, Toszkána, a kaliforniai Napa-völgy vagy Chile lankái” – mondta a hetilapnak.

Sauska Krisztián szerint ez a siker az Oscar-díjhoz hasonlít leginkább. A londoni díj nem valamely technikai elismerésnek – legjobb hangvágás vagy smink – , hanem a legjobb rendezésnek vagy főszereplőnek járó díjnak felel meg. Nagyon boldog, mert most már világszerte tudják, „hogy a mi siklósi és villányi dűlőinken is képesek vagyunk olyan bordeaux-i bort készíteni, mint a franciák Bordeaux-ban.”

A Heti Válasz szerint az 1969-ben egy fillér nélkül ment az Egyesült Államokba, élete önmagában is kész regény: egyszerű bevándorlóként érkezett Amerikába, s ma már vagyonos ember, akinek Light Sources nevű cége beszállítója a Boeingnek, a NASA-nak, az amerikai hadseregnek. Bosszantja, ha Magyarországot negatívan ábrázolják az amerikai sajtóban.

További részletek a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik