Gazdaság

Orbánra vár Matolcsy, aki kétezer milliárdot adna még hitelre

Matolcsy György (matolcsy györgy)
Matolcsy György (matolcsy györgy)

A jegybank a háztartási devizahitelekkel kapcsolatban várja a kormány javaslatát. Kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram

Amennyiben a kabinet az MNB-hez fordul egy olyan javaslattal, amely élvezi a frakciószövetség és a kormány támogatását, akkor a jegybank  kialakítja álláspontját – közölte Matolcsy György. Az MNB-elnök azt mondta: a jegybank álláspontja három pilléren nyugszik: nem sérülhet egyetlen, a jegybanktörvényben megfogalmazott cél sem, így sem az árstabilitás, sem a pénzügyi stabilitás, sem a növekedés.

Az MNB pénzügyi stabilitási szempontból minden olyan megoldást ellenez, amely egyetlen pillanatra összpontosítaná az összes terhet, vagyis az egy lépésben történő átváltást – jelentette ki. Az MNB elnöke hangsúlyozta: a jegybank kész arra, hogy a legszigorúbb pénzügyi stabilitási szabályok betartása mellett felszabadítható devizatartalékából a mindenkori piaci árfolyamon a kormány és a bankszövetség közös programja mellé álljon. A magyar gazdaság pénzügyi stabilitási szempontból akkor lesz rendben, ha abból kiveszik a devizahiteleket. Ez minden szereplőnek érdeke – tette hozzá .

Kétezer milliárdos keret a folytatásra

Matolcsy előzőleg bejelentette, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram (NHP). A   jegybankelnök elmondta: a monetáris tanács értékelte a 2013. június eleje, augusztus vége között működő program tapasztalatait, és valamennyi értékelési kritérium szerint nagyon sikeresnek ítélte, ezért döntött a folytatásáról.

A programban 2014. december 31-ig, döntően változatlan feltételekkel 2000 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre az első szakaszban jóváhagyott 750 milliárd forinton felül. A keret nem léphető túl. A program második szakasza októbertől 500 milliárd forinttal nyílik meg. A jegybank továbbra is nulla százalékon nyújtja a forrást a bankoknak, amelyek maximum 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek. A futamidő továbbra is 10 év, s változatlanul három pillér működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik