Gazdaság

400 forint fölé mehet az euró

árfolyam (árfolyam, )
árfolyam (árfolyam, )

Az euró árfolyama 400 forint fölés is mehet, ha a kormány elkapkodja a devizahitelesek mentését, figyelmeztet a Bankszövetség.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint november elsejéig képtelenség teljes mértékben rendezni a devizahitelesek ügyét, a kapkodás pedig drámai forintgyengülést és az importtermékek, így például a benzin árának megugrását hozhatja.

A teljes forintosításhoz körülbelül 10-12 milliárd svájci frankra lenne szükség, ekkora frankkereslet drasztikusan rontaná a forint árfolyamát. “Hangsúlyozom, hogy nem 300, 400 forintról, hanem sokkal többről van szó” – mondta.

Patai Mihály szerint csak fokozatosan, néhány év alatt, tervezetten, 10-15 részletben lehet könnyíteni az adósok terhein. A fokozatos megoldás szerinte 1-2 milliárd svájci frankos átváltási ütemet jelenthetne több éves ütemezésben, amelyhez a forrás az MNB és a svájci nemzeti bank közötti tárgyalások, vagy ha lehetőség van rá a jegybanki tartalékok terhére biztosítható.

Matolcsy is belátja, hogy képtelenség

Patai Mihály azt mondta, keddi magánbeszélgetésükben maga Matolcsy György jegybankelnök is megerősítette: nem gondolja azt, hogy néhány hét alatt 12 milliárd svájci franknyi konverziót végre lehet hajtani.

Ez Patai szerint is veszélyes gondolat, ebbe belerokkanna a bankszektor, Magyarország ezzel a gazdasági erővel nem tud néhány hónap alatt 12  milliárd svájci franknyi pénzt konvertálni, “ez túl nagy falat nekünk, még a németeknek, vagy az olaszoknak is az lenne”. A bankszektorban pedig csak két bank maradna, amely kibírná tőkével, a többit fel kellene tőkésíteni, véli a Bankszövetség elnöke.

 

Ki a hunyó?

Arra kérdésre, hogy egyetért-e Orbán Viktor megjegyzésével, miszerint a bankok tekintsék erkölcsi kötelességüknek a probléma megoldását azt válaszolta: ezzel egyetért, de továbbra is úgy gondolja, szakmailag védhető az álláspontjuk, nem követtek el hibákat. Hozzátette ugyanakkor: ez az ügy már rég nem bankszakmai kérdés, politikai, társadalmi és etikai kérdés is.

Rogán Antal , a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője Fidesz-KDNP múlt heti frakcióülése idején jelentette be, hogy a kormányzó párt arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, mert a Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a bankok erkölcsi kötelességének tartotta, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára. A miniszterelnök szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik