Gazdaság

Az augusztusi ingatlanpiac

2013. augusztusban, országosan 7060 ingatlan-adásvétel bonyolódott a Duna House becslése szerint. Két éve 15%, tavaly 2% volt az augusztusi többlet az előző hónaphoz képest, idén azonban 7% esés mutatkozott. Az idei összes forgalom így 55 122 ingatlan-adásvételt mutat, ami szinte pontosan a 2011-es adatoknak felel meg, akkor ugyanis az első 8 hónapban csupán 1%-kal kevesebb tranzakció zajlott, pontosan 54 554 db. Tavaly ugyanekkor a végtörlesztési és befektetői hullám nyomán 19%-kal nagyobb forgalom volt tapasztalható, de ha csak a nyári hónapokat nézzük, akkor csekély (2%) az eltérés. Ha a tranzakciószám nem is volt kimagasló, a Duna House irodáiban az év második legerősebb hónapja volt április után az új vevők regisztrációit tekintve. Így két hónap alatt 4 százalékponttal emelkedett az ingatlanközvetítő Keresletindex.

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek kicsit 120 ezer Ft felett, a téglalakások 160 ezer Ft körül keltek el négyzetméterenként. A fővárosban a pesti oldalon volt 160 ezer Ft körüli m2-ár, igaz, itt a paneleknél. Ugyanitt a téglalakások átlaga 234 e Ft lett. Budán a paneleket 185 ezer, a téglaépítésű lakásokat 282 ezer Ft-os m2 áron vásárolták. A belvárosi polgári lakások átlagára 266 ezer Ft/m2 volt.

Több új építésű ingatlantranzakció is történt az agglomerációban, amely a nem túl jelentős forgalmat tekintve 12%-ra emelte ezek arányát az összes eladásból Pest megyében. Ezek fele-fele lakás és ház volt, 220 ezer Ft-os átlag m2-áron. Az ország többi részén inkább 1-3% ezek aránya. A vevők továbbra is a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandóra Budapesten 8%, Nyugat-Magyarországon 9% volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

A júliusban még legnépszerűbb XIV. kerület—amelyet az érdeklődők 18,2 %-a jelölt meg, mint lehetséges célpontot– augusztusra visszaesett a 4. helyre 16,1%-kal. A listavezető most a XIII. kerület volt, amely 18% körüli érdeklődéssel tartja maját stabilan. Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ezen belül a VI. a favorit, amelyet a költözni vágyók 16,4%-a jelölt meg.  Listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, amely továbbra sem éri el az 1%-ot.

Budapesten 20-, de vidéken is 18 %-os összes áresést kellet elszenvedniük a családi házukat eladóknak. A fővárosban 7% árcsökkentést követően mozdultak meg a vevők, akik elég masszív, átlag 13%-ot tudtak tovább alkudni. Ez volt a legmagasabb alku, panel- és téglalakásoknál 5-6% volt a mért átlag országszerte minden régióban. Ugyanígy az árlevitel is a lakásoknál volt alacsony 3-5% mértékű, ami jól mutatja, hogy ezt az ingatlantípust mennyivel pontosabban lehet beárazni.

A Duna House felmérése alapján 32-31 százalékkal a fővárosi tranzakciók nagy részét az első lakásukat vásárlók és a befektetők tették ki. Az utóbbiak költöttek többet, ők 12,3 millió Ft-ért vásároltak, míg a az elsőlakás vevők 9,4 milliót költöttek. Majd’ minden harmadik vevő a 30-as korosztályt képviseli Budapesten, ők 11 milliós átlagon vásároltak ingatlant. Vidéken 28% volt az elsőlakás vásárlók, és 23-23% a befektetők, illetve nagyobb lakásra váltók aránya. Nyilván az utóbbiak vették a nagyobb (105m2) és drágább, 15 millió Forintot is megközelítő ingatlanokat. Magas volt vidéken a magukat beosztottnak vallók aránya a vevői oldalon (56%). A vevők státuszát tekintve a legalacsonyabb áron vásároltak, átlagban 8 millió Ft körül.

Budapesten az eladói oldalon nagy volt a nagyobb lakásba vágyók aránya 45%-kal. Átlag 43 négyzetméteres ingatlant adtak el, és a vevői profilban ugyanezen okból 75 négyzetmétereset vásároltak. Az eladók közel fele a fővárosban 30-as, ami nagyobb arány, mint a vevői oldalon. Ők 11,2 millióért váltak meg ingatlanjaiktól. Vidéken 36-36 % volt augusztusban a nagyobba vágyók és az örökölt ingatlanjukat értékesítők aránya. A nagyobba költözők itt 9,5 millióért váltak meg 61 m2-es ingatlanjuktól, az örökösök pedig 7 millió Ft körüli bevétellel tudtak gyarapodni. Közel minden harmadik eladó vállalkozónak vallotta magát, ők átlagban 12,3 millió Ft-ért váltak meg ingatlanjuktól.

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8%-kal többen vettek 80 m2 alatti ingatlant mint idén, ami többek közt azt eredményezte, hogy szinte duplájára (6-ról 11 %-ra) nőtt a 80-100 m2 közöttiek aránya az össze adás-vételből. Ehhez mérten jelentősen nőtt az alacsonyabb m2 árkategóriák aránya is 2012 augusztushoz viszonyítva. A főváros budai oldalán hasonló jelenség figyelhető meg, itt 12%-kal kevesebb volt idén augusztusban a 60 m2 alattiak forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. Itt azonban a legnagyobbak, vagyis a 140 m2 fölöttiek aránya esett 6%-ról 2%-ra. A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg a paraméterekben, vagyis továbbra is a 40-60 m2 közöttieké a legnépszerűbb kategória (40%), ezt követi a kisebb 20-40 majd a nagyobb 60-80 közötti méretsáv. – áll a Duna House Barométerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik