Gazdaság

Hivatalos: nem rettentenek el az elrettentő képek a cigin

cigaretta (cigaretta, dohányzás, cigarettás doboz)
cigaretta (cigaretta, dohányzás, cigarettás doboz)

A cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek, amelyek a dohányzás veszélyeit ábrázolják, alig hatnak a tizenéves dohányzókra - mutatta ki egy brit tanulmány.

A Stirlingi Egyetem vizsgálatába 2800 gyermeket vontak be. Eredményeik szerint a képeknek szinte semmilyen hatásuk sincs a 11-16 éves dohányosokra. Ám a nemdohányzókat és a cigarettát csak próbálgatókat valóban befolyásolták a képek – idézi a BBC News a Tobacco Control című lapban megjelent tanulmányt.

A vizsgálatot az elijesztő képek bevezetése előtt és után is elvégezték. A fotók bevezetése előtt csak szöveges figyelmeztetések voltak a cigarettásdobozokon.

A megkérdezett gyerekek közül minden tizedik dohányzott, a többiek vagy sosem gyújtottak rá, vagy csak próbálgatták a cigarettázást. A nemdohányzók és a próbálgatók között a képek bevezetése után emelkedett azok száma, akik úgy gondolták, a figyelmeztetések elveszik a kedvüket a rágyújtástól. A cigarettázók esetében ez az arány szinte változatlan maradt: 13-ról 14 százalékra nőtt.

A kutatás vezetője, Crawford Moodie azt mondta, csalódást jelent, hogy a képek nem hatnak a dohányzókra, a nemdohányzókra és próbálgatókra gyakorolt hatásuk azonban “valóban pozitív fejlemény”.
A kutató azonban figyelmeztetett arra, hogy ha az elrettentésre szánt feliratok és képek nem változnak – ahogy Nagy-Britanniában bevezetésük óta nem változtak – az emberek megszokhatják őket, és érzéketlenné válhatnak irántuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik