Gazdaság

Lakásárak, keresetek

A tegnapi nap folyamán (augusztus 22-én) publikálta a KSH legfrissebb adatait a hazai átlagkereset alakulásáról. Mindezt a Duna House lakásárindex adataival összevetve úgy tűnik most a legkönnyebb bérből ingatlant vásárolni.

A KSH kimutatása 2009 elejétől mutatja a részletes adatokat, amely szerint az akkori nettó havi átlagkereset a nemzetgazdaságban dolgozók esetében 120 ezer Ft volt. Az ingatlanárak ekkor épp a válság utáni esést kezdték meg, így a Duna House adatai szerint már 4%-kal kevesebbet értek, mint egy évvel korábban, vagyis 2008 elején. Összehasonlításképp a legfrissebb adatok szerint a nettó átlagkereset jelenleg 150 ezer Ft körülire emelkedett, vagyis negyedével nőtt, míg a lakásárak további 16%-ot csökkentek (nominál áron) és jelenleg 81 százalékponton állnak.

A jelenlegi országos lakás négyzetméter ár (minden típust és lokációt egybevéve) 190 ezer Ft. A most közölt jövedelemadatok szerint egy havi bérből az eddigi legtöbb, 0,8 m2 lakás jönne ki, de 2009 elején csak fél négyzetmétert lehetett volna vásárolni.

Érdekes még az összehasonlításban, hogy 2012 második negyedévében a nettó keresetekben épp egy hullámvölgy, míg az ingatlanárakban a végtörlesztés és a kombinált mikrohitel program okozta befektetői hullám miatt átmeneti emelkedés volt tapasztalható. Ennek összhatásaként ez az időszak kilógott trendből.

A mostanit megközelítő kedvező időszak még épp a végtörlesztési időszak elején volt tapasztalható, amikor a jelenlegi adatokat közelítette a kért érték: a nettó jövedelem 146 ezer Ft volt és a lakásár index is csak 1 százalékponttal volt magasabb a mostaninál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik