Gazdaság

Vészhelyzetben a forint!

forint (forint)
forint (forint)

Egyebek közt a mi devizánkon fog csattanni az ostor, ha az USA-nak jó.

Az Egyesült Államok jegybankjának jelzései, mely szerint a vártnál erősebb gazdasági növekedésre válaszul hamarosan elkezd szigorítani a monetáris politikán – vagyis leállítja a pénznyomdát, és esetleg kamatot is emel -, aggasztó hullámokat indítottak el a feltörekvő piacokon, amely hullám ma már Magyarországot is eléri – foglal össze egy elemzést a Pénzügyi Szemle blog. A részletes elemzés itt érhető el.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Eszerint a feltörekvő piaci befektetési alapokból nyár eleje óta áramlik ki a tőke, s romlik a helyi pénz értéke. Ami az USA-nak öröm – vagyis a gyorsuló növekedés és egyre egészségesebb gazdaság – az a feltörekvő piacok számára könnyen bánatot jelenthet – véli a blog. Ha ugyanis a Fed elzárja a pénzcsapokat, az a feltörekvő piacok számára lassuló tőkebeáramlást, sőt esetleg pénzkivonást is eredményezhet. Ez pedig együtt jár a hazai deviza gyengülésével, amire a jegybankoknak előbb-utóbb devizapiaci intervenciókkal és kamatemelésekkel kell reagálniuk.

Az új irány ráadásul jó eséllyel nem egy-két napra dőlt el: könnyen lehet, hogy a pénzbőséggel együtt járó békeévek, amikor gond nélkül lehetett csökkenteni a kamatokat, véget értek.

Különösen nagy bajban azok az országok vannak, akik fokozottan rá vannak utalva a külföldi befektetők jóindulatára, vagyis külföldi hitelekből túlköltekeznek és/vagy tetemes külső adósságot cipelnek – állapítja meg a blog. A globális likviditás szűkülése hazánkat is eléri, amit a 300-as euróárfolyam és a nyár eleji mélypontok óta emelkedő állampapírpiaci hozamok is jeleznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik