Gazdaság

Hatalmas árkülönbözet a lakótelepeken

Akár több mint a duplája is lehet egy panel négyzetméterára az ország különböző pontjain. A Duna House hiánypótló elemzése megmutatja, hogy az egyes hazai lakótelepeken idén mennyiért keltek el a panellakások.

Nem feltétlenül Budapest a drágább és vidék az olcsóbb, mint ahogyan azt sokan gondolják. Vannak a fővárosnak olyan lakótelepei, amelyeket alacsonyabb áron vásároltak idén, mint mondjuk a nyugati országrészen. Sopronban például a fővárosi középmezőny áraival megegyező 171 ezer Ft/m2 áron vették idén a paneleket, de a Győri 155 ezres átlag is ver jó néhány budapesti lakótelepet.
Budapesten ugyanis van olyan lakótelep, ahol mindössze 119 ezer Forintot ért egy négyzetméter, ez pedig a Havanna volt. Pedig a több mint 6000 lakásos blokk már régen nem olyan, mint amikor rossz híre ment, sokat fejlődött az elmúlt 20 évben és a KÖKI megújulásával a közlekedés is könnyebbé vált. A Havanna ezzel az árkategóriával a vidéki középmezőny szintjével azonos, vagyis egyes városok ennél még olcsóbbak. Mindjárt három nagyobb város is becsúszott a 100 ezres m2 árszint alá, Tatabánya, Szolnok és a 94 ezerrel sereghajtó Miskolc. A miskolci Avas lakótelep az ország egyik legnagyobb blokkja, 10 és félezer lakásával Eger méretűnek mondható, vagyis itt lakik kb. a város egynegyede.
A Duna House elemzése szerint a budapesti (és ezzel az országos) ranglista élén a Pók utcai lakótelep áll, ahol egy négyzetméterért idén 222 ezer Forintot fizettek a vásárlók. A 200 ezres ársáv fölé csak Gazdagrét tudott még bekerülni, ahol 206 ezer Ft volt az átlag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik