Gazdaság

Feléledhet a Gorenje-turizmus?

Elemzők figyelmeztetnek az inflációs veszélyre.

Rendben valónak tűnik a luxusáfa ötlete is, ami azon a felismerésen alapul, hogy a személyi jövedelmek eltüntethetők, az offshore-ozók nem bért kapnak, ezért nem igazságos a végtelenségig a jövedelmeket adóztatni, mert akkor csak a legális bérből és fizetésből élők tartják majd el az országot – írja a Pénzkérdés blog.

Csúnyán járhatunk azonban, ha átesünk a ló túloldalára, és mindent a fogyasztás megadóztatásától várunk – figyelmeztet a blog. Képzeljük el, hogy valamely luxuscikknek számító elektronikai cikk 35 százalékos forgalmi adó alá esik Magyarországon, a környező országokban pedig 15 százalékos kulcs alá. Ha át kell menni a határon a 20 százalékos árelőnyért, akkor sok honfitársunk megindulhat, feléledhet az egykori Gorenje-turizmus.

A luxusáfa kapcsán az elemzők figyelmeztettek már az inflációs veszélyekre és elmondták, hogy a másik oldalon viszont csekély lesz az új adó költségvetési hozadéka. Az ellenzék is jelezte, hogy a legmagasabb uniós áfakulccsal dolgozó Magyarországon már eddig is luxusszintű volt a 27 százalékos forgalmi adó, és kártékony ennyire kilógni az uniós harmonizációs törekvésekből.

A Heti Válasz pedig arról írt, hogy az igazán gazdagok a luxusáfa ellenére is megtalálják a módját, hogy ne kelljen ezt az adót befizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik