Gazdaság

Magyar mérnökök újítják fel az atomerőművet

Paksi-Atomeromu(1)(960x640)(1).jpg (paksi atomerőmű)
Paksi-Atomeromu(1)(960x640)(1).jpg (paksi atomerőmű)

Az Alstom nyerte el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által nyolc üzemi és egy tartalék generátor forgórészének felújítására kiírt pályázatot.

A pályázat értéke 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) – tájékoztatott az Alstom Hungaria Zrt. A felújításokat az Alstom budapesti generátor szakműhelye, magyar mérnökcsapata, külföldi szakemberek és több hazai alvállalkozó bevonásával végzi. A paksi atomerőmű 1982 és 1987 között helyezte üzembe a négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű atomerőművi reaktorblokkhoz tartozó kilenc, Ganz gyártmányú generátorát. A berendezések felújítása 10-12 évente esedékes – emlékeztet a közlemény.

Az idén júliusban kezdett munkák során évente egy generátor forgórészét újítják fel az Alstom magyar szakemberei, a teljes felújítás 2021-ben ér véget. A Paksi Atomerőmű megbízásának elnyerését az tette lehetővé, hogy a társaság ajánlata ötvözi a magyar szakemberek hazai erőművi berendezések felújításában szerzett tapasztalatát, valamint a nemzetközileg is kiemelkedően versenyképes mérnöki árszínvonalat – idézi a közlemény Deák Lászlót, az Alstom Hungaria Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Magyarországon az Alstom Csoport minden üzletága, köztük a hőerőmű, a megújuló energiaforrások, a közlekedés és az energiaátviteli hálózat üzletág is jelen van. Az Alstom Hungária Zrt. mintegy 150 alkalmazottat foglalkoztat budapesti központjában, és 65 stratégiai alvállalkozóval működik együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik