Gazdaság

Kik vesznek ma családi házat?

Hát, akik megengedhetik maguknak! – jöhetne a frappáns válasz. Tényleg, kicsit komolyabban végig gondolva a kérdést, mi van a családi házak piacán?

Két szempontból szeretném megvizsgálni a dolgot, az egyik a hasznosság, a másik a piaci kereslet.

Hasznosság szempontjából családi házban élni egy életérzés, nem lehet összehasonlítani a kertkapcsolatos lakásokkal, sőt semmivel sem. Az az érzés, amikor reggel kiülök a kávémmal a kertbe, és madárcsicsergés közepette iszogatom, nem hasonlítható semmihez. Kisimulnak a ráncaim, elcsitul az elmém, és frissen, erővel teli vágok neki a napnak. Gondolom ebből a kis antréból kiderült, hogy családi házban lakom és élvezem minden pillanatát, még azt is, amikor kutyakakit szedegetek, mert ehhez hozzátartozik.

Az egész nyár egy nagy buli, minden hétvégén vendégek jöhetnek, olyan vendégek, akik amúgy panelban, téglában, lakásban laknak. Emberi kapcsolatok épülnek egy kis fröccs vagy sör mellett! Kint lehetünk a szabadban, nem kell strandbelépőt fizetni, ha pedig kertészkedős kedvünkbe kerülünk, megtermelhetjük a paprikát és paradicsomot is. (nekem ez sosem sikerült)

Számos előnye van, és persze tudom, van hátránya is, de minek nincs, ami jó?

Mostanában nagyon kevés családi házat adunk el, elgondolkodtam rajta, mi lehet az oka.

Először is, ez egy dominó, hiszen kik is vettek házat? Akik eladták a lakásukat, vettek fel némi hitelt, és megvalósították a középosztály álmát, gyerek, ház, autó. Ők most nincsenek a piacon, mivel nem akarják eladni a lakásukat, nem akarnak hitelt felvenni, és a gyerekeket inkább bezsúfolják az emeletes ágyba. Őszintén, meg lehet érteni őket!

Hova lettek azok, akik már nyugdíjasok, és ugyanazért a pénzért, amit a városi lakásért kaptak, vettek egy kis házat az agglomerációba? Emlékszem, nagyon sok lakást árultam, azért mert a tulajdonos kiköltözne egy kis házikóba.

Ők visszahúzódtak és kivárnak. Nem tudják, mire várnak, talán a válság végére, de mindenesetre ők is eltűntek a piacról.

Maradnak azok akik most is házban élnek, de nagy lett, mert kiköltözött a gyerek, mert nem győzik a kertet stb… Ők vennének kisebb házat, csak előbb el kell adni a nagyot, és itt jön elő újra a dominó.

Mindenhol írnak a tégla és panellakás árainak alakulásáról, de kevés értékelhető adat van a házak árairól. Meglátásom szerint sokkal nagyobb arányban esett, mint a többi ingatlan ára, talán ez a szegmens szenvedte el a legnagyobb áresést. Igaz ez azokra a városokra, falvakra is, ahol szinte csak házak vannak. Ott más negatív hatásokkal együtt érvényesül a csökkenés.

Talán kényelmesebbek lettek a fiatalok? Nem akarnak füvet nyírni? Összefüggésbe lehet azzal, hogy egyre kevesebb gyerek születik?

Én mindenesetre sajnálom, nagyon szerettem hétvégeken pókhálós padlásokra mászni a kedves vevőkkel, és velük együtt eltervezni, hogy melyik lesz a gyerekszoba, és melyik a dolgozó, hova kerül a medence, és hova a kerti grill.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik