Gazdaság

Végre visszajöhetnek a jó idők?

audi (audi, munkás, )
audi (audi, munkás, )

Európában két éve nem voltak ennyire optimisták az ipar szereplői.

Az eurózóna feldolgozóipari szereplői jelentősen optimistábbak lettek júliusra – idézi a Portfolio.hu a Markit adatait. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke a múlt havi 48,8 pontos szintről egészen 50,3 pontig emelkedett. Magyarán: újra bővítenek az iparban.

Ez egyébként az összes piaci becslést felülmúlta, még úgy is, hogy korábban már napvilágot láttak a francia és német adatok.

Mindez Magyarország számára is pozitív hír, hiszen az itthoni feldolgozóipar ezer szállal kötődik az uniós cégekhez és fogyasztókhoz.

Mint a Portfolio megállapítja, nem ez az első optimizmusra okot adó jel a több éve recesszióban vergődő EU-ban. Például a munkanélküliség alakulása is kedvező volt júniusban, s a gazdasági hangulatindex (ESI) is 15 havi csúcsra hágott a múlt hónapban. „Bár a júniusi fogyasztás alakulása elmaradt a várakozásoktól Franciaországban, Németországban és Spanyolországban is, ettől függetlenül a júliusi feldolgozóipari adat egyértelműen a régió magához térését tükrözi” – véli a szaklap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik