Gazdaság

Fillérekért lakhat jó szállodában

hotel (hotel)
hotel (hotel)

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években hatalmas túlkínálat alakult ki a szállodapiacon. A kis panzióktól a nagy szállodákig mindenhol kuponokkal csábítják a vendégeket.

Miközben egyre kevesebben tudják megfizetni a drágább szállásokat, mégsem csökken a szállodák száma, sőt, a szektorba irányított uniós pénzekből egymás után nőttek ki a földből a hotelek.

A túlkínálatban a szállásadók kénytelenek akciókkal küzdeni a vendégekért. Akár 25-30 százalék kedvezménnyel is foglalhatók szállások a kuponoldalaknak köszönhetően.

Most érdemes

Az árak egyébként is a 2009-es szinten vannak. Sőt, ha az elmúlt évek inflációját is figyelembe véve hasonlítjuk össze a négy évvel ezelőtti és a tavalyi árakat, akkor egy ötcsillagos hotel szobaára közel 5000 forinttal, egy négycsillagosé 4000 forinttal, egy háromcsillagosé 3000 forinttal lett alacsonyabb 2012-re.

Piaci források szerint áremelkedés idén nem várható.

A vendég örül, a szállásadó nem

„Az árak a béka segge alatt vannak, hála a kuponoldalaknak”- fakadt ki Vági Sándor, a Fenyvesközpont Szálloda vezetője az Origonak. A kuponos vendégeken alig néhány száz forintot tudnak csak keresni, az akciózásból kimaradva viszont szinte üresen állna a szálloda. „Éhen halnánk, ha csak a saját oldalunkkal szereznénk vendégeket” – panaszolta Vági.

A szállásadók helyzetét nehezíti, hogy a kuponoldalak legalább 10-15 százalék jutalékot is levonnak. A piacvezető Bónuszbrigád és versenytársa, a Kuponvilág is azzal nyugtatja a szállodákat, hogy az akció jó ügyfélfogó, az elégedett vendég pedig később visszamegy. A szállásadók mindezt vitatják, mert a kispénzűek csak az akciós ajánlatot keresik.

Sietni kell

Hiába a sok üres hotelszoba év közben, aki az augusztus 20-i hosszúhétvégét belföldi nyaralással szeretné eltölteni, annak igyekeznie kell a szállásfoglalással. Már most kevés a szabad hely. A szállás.hu portál ügyfélszolgálati vezetője a Hír24-nek azt mondta, a szállásadók leginkább 3-4 éjszakákra tartják kapacitásaikat, és nem örülnek, ha valaki 1-2 éjszakára szeretne foglalni.

Olcsó Budapest

Budapest legnagyobb régiós versenytársai, Bécs és Prága drágább szállodákkal fogadja a turistákat. A Smith Travel Research turisztikai piackutató adatai szerint Budapesten január és május között átlagosan nettó 63,7 euró volt egy szoba, míg Prágában 70,7 euró, Bécsben pedig mintegy 93,8 euró. A magasabb árak ellenére, Bécs és Prága szállodáai nagyonn kihasználtsággal futnak.

Sietni kell

Hiába a sok üres hotelszoba év közben, aki az augusztus 20-i hosszúhétvégét belföldi nyaralással szeretné eltölteni, igyekeznie kell a szállásfoglalással. Más most kevés a szabad hely. A szállás.hu portál ügyfélszolgálati vezetője a Hír24-nek azt mondta, az a szállásadók leginkább 3-4 éjszakákra tartják kapacitásaikat, és nem örülnek, ha valaki 1-2 éjszakára szeretne foglalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik