Gazdaság

A Big Mac megmutatja, hol áll a forint

big mac (big mac)
big mac (big mac)

Míg Amerikában átlagosan 4,56 dollárért kapható a Big Mac, ugyanazért a burgerért Magyarországon 3,76 dollárnak megfelelő forintot fizetünk.

A The Economist legfrissebb Big Mac-indexe szerint a magyar forint 17,4 százalékkal alulértékelt, hiszen ugyanahhoz a szendvicshez ennyivel jutunk olcsóbban itt, mint az Egyesült Államokban. A legdrágább Norvégia, a legolcsóbb India.


Forrás: The Economist

Egyszerű példa

A brit hetilap 1986 óta számolja a Big Mac-mutatót, a világ 56 országában összehasonlítva, hol mennyibe kerül a McDonald’s Big Mac szendvicse. Ezzel azt igyekeznek megmutatni, hogy egy adott ország devizája a „megfelelő” árfolyamon áll-e, ennek megmérésére pedig ideális eszköz a Big Mac, hiszen a burgert mindenhol ugyanúgy, ugyanolyan alapanyagokból készítik.

Az index az úgynevezett vásárlóerő-paritás elméleten alapul, miszerint hosszabb távon az árfolyamoknak úgy kellene alakulniuk, hogy ugyanaz a termék körülbelül ugyanannyiba kerüljön mindenhol.

Fotó: Northfoto

Thaiföldön olcsó a Meki

A listavezető norvég korona 64,7 százalékkal van felülértékelve, állapítja meg a Big Mac-index, de nem sokkal marad le mögötte Venezuela (57%), Svájc (47,5%) és Svédország (35,1%) sem. Míg Oslóban 7,51 dollárnyi koronáért kapni Big Macet, az eurózóna országaiban átlagosan 4,66 dollárnyi euróba kerül a híres szendvics, az euró tehát 2,3 százalékkal felülértékelt.

A lista szerint mindössze 11 ország devizája felülértékelt, a többi 43 vizsgált deviza alulértékelt. Budapestnél Prágában is olcsóbb a Big Mac: ott már 3,49 dollárért kapható, vagyis a cseh korona mintegy 23,4 százalékkal alulértékelt. Thaiföldön 2,85, Indiában pedig mindössze másfél dollár a szendvics. Így a thai bhat 37,5 százalékkal, a sereghajtó indiai rúpia 67,1 százalékkal alulértékelt.

Csak óvatosan

Bár egyre többször hivatkoznak a Big Mac-indexre mint a vásárlóerő mérésére alkalmas mutatóra, komolyabb következtetéseket nem érdemes levonni a listából. Az index például nem veszi figyelembe a különböző országok eltérő élelmiszer-fogyasztási szokásait, ami pedig jelentősen befolyásolhatja a Big Mac árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik