Gazdaság

Nincs pénz benzinre

benzin (benzin)
benzin (benzin)

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainak első féléves üzemanyag-forgalmi statisztikája a benzinpiac szűkülésével szemben a gázolajeladások némi növekedését mutatja – írja a Napi Gazdaság.

Az első félévben 0,5 százalékkal fogyott kevesebb üzemanyag a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak kútjain, mint egy évvel korábban. A forgalom 44 százalékát kitevő benzineladások 2,9 százalékkal csökkentek. Gázolajból ugyanakkor 1,4 százalékkal több fogyott. A képhez hozzátartozik, hogy a szövetség tagvállalatainak kútjain – a NAV jövedéki statisztikájában szereplő adatokhoz képest – benzin esetében az országos forgalom mintegy háromnegyede, a gázolajnál pedig a fele zajlik. Ezt egyrészt a szövetséghez nem tartozó kutak eladásai, másrészt – a gázolajnál – az magyarázza, hogy a nagyobb személy- és teherfuvarozó cégek közvetlenül saját telephelyükön tankolnak – írja a lap.

8 + 2

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak kissé emelkedtek: a benzin ára lényegében véve azonos az egy évvel korábbival, a gázolajé 1 százalékkal drágult. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedése miatt tavalyhoz képest mintegy 4,5%-kal több benzint és 3,5%-kal több gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni – írta a GKI Energiakutató, amely szerint a múlt heti 8 forintos emelés után ezen a héten szerdától két forinttal drágulhat a benzin, amelynek így az átlagára 423 forint körül alakulhat. Az intézet szerint a gázolaj ára most nem változik, továbbra is átlag 428 forintot kérhetnek literenként.

Így számol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is közzétette a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban augusztusban alkalmazható üzemanyagárakat. A 95-ös ólmozatlan motorbenzin literenként 414 forinttal, a gázolaj 420 forinttal, a keverék 448 forinttal, az autógáz pedig 279 forinttal számolható el augusztus 1. és augusztus 31. között. Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik