Gazdaság

Idén egy nappal többet nyaralunk

Nyaralas(210x140)(2).jpg (nyaralás)
Nyaralas(210x140)(2).jpg (nyaralás)

Szállodák helyett az olcsóbb moteleket keresi a magyar utazó.

Három százalékkal kevesebbet költöttek magyarországi szállásokra a hazai turisták a második negyedévében, mint a múlt év hasonló időszakában a Szallas.hu legfrissebb statisztikája szerint.

A szálláskereső oldal adatai szerint átlagosan 44 300 forintért foglaltak a pihenni vágyók, és ebből a pénzből átlagosan nyolc éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami egy nappal hosszabb üdülést jelent a tavalyihoz képest.

Az előszezon alacsonyabb árai valószínűleg egyre vonzóbbak az utazni vágyók számára, akik egy éjszakára átlagosan mintegy 5500 forintot szántak – idézi az oldal hétfői közleménye Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezetőjét.

Április elejétől június végéig a belföldön pihenők 519 millió forintot fizettek SZÉP-kártyával, ami 20 százalékkal több, mint 2012 hasonló időszakában, és több mint duplája az idei első negyedévben felhasznált keretnek. A SZÉP-kártyával fizetők átlagosan 56 ezer forintot használtak fel egy foglalás alkalmával.

Olcsóbb lehetőségek

A második negyedévben jelentősen nőtt az érdeklődés a motelek és más, kedvezőbb árú szálláslehetőségek iránt, míg a szállodák népszerűsége csökkent a tavalyihoz képest.

Az előfoglalási adatok alapján a nyári főszezon főleg az apartmantulajdonosoknak kedvez majd. Júliusban és augusztusban a pihenni vágyók 70 százaléka vízparthoz közeli nyaralót keres.

Siófok a sztár

Az előfoglalási adatok szerint a legnépszerűbb belföldi utazási célpont az idei főszezonban Siófok lehet. Hajdúszoboszló stabilan őrzi második helyét nyáron is, összességében azonban ilyenkor a Balatoné a főszerep. A népszerűségi lista első tíz helyére négy balatoni település jutott be, Siófok mellett Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi is sok nyaralóra számíthat.

Top 10

1. Siófok
2. Hajdúszoboszló
3. Balatonfüred
4. Budapest
5. Eger
6. Szeged
7. Gyula
8. Balatonlelle
9. Zamárdi
10. Pécs

A Szallas.hu oldalt havonta mintegy 1,5 millió látogató keresi fel. Az információk a tavalyi és az idei második negyedéves, illetve az idei főszezonra rögzített szállásfoglalási adatokon alapulnak. A minta nem reprezentatív, de jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat – közölte a Szallas.hu.

A Szallas.hu és lapunk is egyaránt a Sanoma Budapest Zrt. tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik