Gazdaság

Benzinár: 12 forint egy hét alatt

benzin (benzin)
benzin (benzin)

Szerdától ismét négy forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát. A gázolajé most nem változik – tudta meg a Portfolio.hu.

Ez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 402,6, a gázolajét pedig bruttó 406,6 forintért adja a kiskereskedőknek. Bár az egyes kutak árképzése eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (4 Ft-os benzináremelés és a gázolaj árának változatlanságával) szembesülnek majd szerdán. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 419-420 forintos, a gázolajat pedig 426-427 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Fotó: Kummer János

A múlt heti 8 forintos emelés után ezen a héten a finomított termékek ára miatt drágul a benzin. A forint árfolyama hiába erősödött a dollárhoz képest, ez nem volt elegendő ellensúly. A gázolajnál a finomított termékek ára nem emelkedett olyan mértékben, hogy az áremelést indokolt volna – írja a Portfolio.hu.

A GKI Energiakutató korábban azt jelezte, hogy szerdától két forinttal drágulhat a benzin, a gázolaj ára most nem változik.

A múlt héten a gázolaj és a benzin ára kétszer is nőtt, mindkettő összességében 8 forinttal.

A társaság február elejétől heti kétszer dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a kutak árai között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik