Gazdaság

Mától jönnek az olcsóbb lakáshitelek

Mától olcsóbbak lesznek az államilag támogatott lakáshitelek: a kamat 6-7 százalék körül alakulhat, amire régen nem volt példa – hangzott el a Duna Híradóban. Az állami támogatás öt évig jár, és a legnagyobb előnye, hogy kiszámíthatóvá teszi a kiadásokat. A szakemberek azt várják, hogy felélénkül az ingatlanpiac.

A hitelek kamata az állampapírhozamokhoz kötődik, ha azok csökkennek – ahogy az elmúlt időszakban is – úgy mérséklődik a hitelkamat is: 6-7 százalék körülire lehet számítani – magyarázta pénteken a Duna Híradónak Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Ennél jobb feltételekkel most nem lehet hitelhez jutni a piacon. Másfél éve, amikor a devizahiteleket forintosítani lehetett, több bank még 14-15 százalékos kamatra adott forinthitelt – hangzott el a műsorban.

A kormány tavaly ősszel indította el otthonteremtő kamattámogatott hitelprogramját, melynek lényege, hogy aki lakásvásárláshoz, bővítéshez vagy éppen építéshez hitelt vesz fel, annak 5 évig az állam besegít a kamatok fizetésébe. Piaci elemzők szerint az olcsóbb lakáshitelek egy kisebbfajta pezsgést indíthatnak el az ingatlanpiacon.

Ennek az lehet a végeredménye, hogy az elmúlt évekhez képest, amikor évente körülbelül 90 ezer ingatlan cserélt gazdát, elmehetünk akár 100-110 ezer ingatlantranzakcióig is – mondta Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

A kormány a kamattámogatás mellett más módon is könnyítené például a fiatal családok otthonhoz jutását. Ingatlanszakértők úgy tudják, elképzelhető, hogy a kormány emeli a szocpolkedvezmény mértékét, és kiterjesztené a használt lakás vásárlására is.

Jelenleg új ingatlant ugyanis csak elvétve adnak el, döntően a használtakat, azon belül is a kisebb alapterületűeket vásárolják. Ennek az az oka, hogy alig épül új lakás, amely ráadásul háromszor-négyszer annyiba kerül, mint egy régi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik