Gazdaság

Már tesztelik a MobilTárcát

mobil (mobil)
mobil (mobil)

Elindult az érintés nélküli technológián (NFC) alapuló MobilTárca alkalmazás magyarországi tesztelése – jelentették be a tesztelésben részt vevő piaci szereplők csütörtökön Budapesten.

Az alkalmazással kiváltható a bankkártyás fizetés vagy akár a hűségpontok kártyán gyűjtése. Ehhez egy NFC- (Near Field Communication) technológiával felszerelt, azaz rövid hatótávolságú adatkommunikációra képes mobiltelefonra, illetve a kereskedő részéről megfelelő fogadó terminálra van szükség. A tranzakció a PayPass típusú fizetéshez hasonlóan zajlik. A tervek szerint a kétezer fővel zajtó tesztelés hat hónapig tart, amit a rendszer kereskedelmi bevezetése követ. A tesztelésben a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az OTP Bank, a MasterCard kártyakibocsátó és a SuperShop hűségprogram vesz részt. Magyarország Európában az elsők között teszteli a rendszert. A projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával valósul meg, a technológiai hátteret pedig a Biztonsági Nyomda nyújtja.

Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs igazgatója, a mobiltárca szövetség elnöke hangsúlyozta, nem kiváltani akarják a bankkártyát, a mobilfizetés egy újabb lehetőség lesz, ami azzal a kényelemmel jár, hogy ha a mobiltelefon nálunk van, nincs kell pénztárca, kártya, az okostelefonos alkalmazással akár vásárlás, akár szórakozás vagy étkezés is megoldható. Takács Zoltán, a Telenor vezérigazgató-helyettese elmondta: a mobilszolgáltató úgy teszteli a rendszert, hogy a dolgozók belépőkártyáját NFC-képes telefonra cserélték, ezzel lehet közlekedni a székházban, fizetni az étteremben, vagy használni a nyomtatókat. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke ismertette, hogy Magyarországon a jelenleg forgalomban lévő készülékek mintegy 15 százaléka NFC-képes, és a várakozások szerint az év végére az eladott mobiltelefonok 80 százaléka rendelkezik majd ilyen technológiával.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az OTP elsőként vezette be az érintés nélküli fizetési technológiát. A banknak 11 ezer erre alkalmas terminálja és mintegy 770 ezer ilyen kártyája van. Tárgyalások folynak több bankkal is, hogy a MobilTárca éles indulásakor minél több piaci szereplő csatlakozzon a rendszerhez. Magyarországon kilenc bank rendelkezik PayPass bankkártyával, és közel 17 ezer terminál képes az érintés nélküli fizetésre.

Mint korábban megírtuk, az egyik legismertebb mobilszolgáltatás jelenleg még – a legegyszerűbb mobiltelefonokról is elérhető – sms alapú mobilfizetés; ebben az esetben egy üzenet elküldésével egyenlíthető ki a számla, s egy másik fogadásával érkezik a fizetés visszaigazolása. Ezek közül a legelterjedtebb Magyarországon a parkolás és az autópálya-matrica vásárlás. Sokan használják továbbá telefonjukat arra, hogy sms-ben információt kapjanak a számlájuk aktuális egyenlegéről, jóváírásokról, terhelésekről, magyarán minden olyan műveletről, amely a számlán történik.

A webes alkalmazással is bővített eszközökön ezen túlmenően a böngésző vagy a letöltött alkalmazások segítségével számos banki művelet is elvégezhető a mobilon: különféle lekérdezések, pénzmozgással járó tranzakciók, például forint- és devizaátutalások, de betétlekötésekre is van mód. Az NFC-technológia térnyerése a mindennapi élet számos területén megkönnyítheti a pénzügyek intézését. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az NFC-szolgáltatások sikere nagymértékben függ a piaci szereplők együttműködési készségétől, és kulcskérdés az egységes megoldás bevezetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik