Gazdaság

Kicsit derűlátóbb lett a Kopint-Tárki

epitoipar(210x140)(3).jpg (építkezés, építőipar, )
epitoipar(210x140)(3).jpg (építkezés, építőipar, )

Idén 0,3, jövőre 1,5 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon, a beruházások csökkenése várhatóan csak 2014-ben áll meg - ismertette a Kopint-Tárki vezérigazgatója a kutatóintézet legfrissebb, nyári előrejelzését.

A Kopint-Tárki felfelé módosította előző, erre az évre még stagnálást jelző előrejelzésüket, főleg a mezőgazdaság teljesítményének javulása miatt, ahol 8 százalékos termelésbővülést várnak 2013-ra. Előrejelzésük szerint 2013-ban 3,5 százalékkal esik vissza a bruttó állóeszköz-felhalmozás, 2014-ben pedig stagnálhat. A recesszió mélypontján túl van a magyar gazdaság, de a növekedés üteme, lefutása bizonytalan. A pozitív, a növekedést előrevetítő jelek mellett vannak olyan tényezők, amelyek óvatosságra intenek az idei, különösen a jövő évi növekedéssel kapcsolatban. A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága bizonytalanságban tartja a hazai vállalati döntéshozókat – közölte Palócz Éva.

A vezérigazgató szerint az infláció 2013-ban 1,6 százalék lehet; legalább 30 éve nem volt példa egyessel kezdődő adatra. 2013-as előrejelzésük alacsonyabb mint a piaci konszenzus, és már magában foglalja a víz-, a csatorna- és szemétdíjak csökkentésének hatását, de további rezsicsökkentést nem. A dezinflációhoz a rezsicsökkentésen kívül a világpiaci árak alakulása is hozzájárul. A magyar gazdaság továbbra is keresletkorlátos: a beruházások és a közfogyasztás csökken, eddig a magánfogyasztás is zsugorodott. A Kopint-Tárkli 2014-ben már 2,8 százalékos árindexet vár, a magánfogyasztás előrejelzésük szerint 2013-ban 0,4, jövőre pedig 1 százalékkal emelkedhet.

Az ipari termelés idén 0,5 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal bővülhet. Az építőipar az év eddigi nyertese, mivel 6 évnyi zsugorodás után úgy tűnik, megszűnt az ágazat mélyrepülése, és a 4 százalékos várt bővüléssel a mezőgazdaság után a második legdinamikusabban növekvő ágazat lehet 2013-ban. Palócz Éva szólt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene előrejelzésük szerint idén kismértékben, 0,5 százalékkal emelkedhet, jövőre pedig 1,2 százalékkal bővülhet.
Mint mondta: várakozásaik szerint az áruforgalom bővülése a következő hónapokban is folytatódik, az export idén 1,8, jövőre pedig 3,4 százalékkal nő, az import pedig 1,2, valamint 2,9 százalékkal emelkedhet.

A pénzpiaci helyzet oldaláról a gazdaság növekedési kilátásai kifejezetten jók, minden pénzpiaci mutató stabil. Palócz Éva kiemelte: kifejezetten kedvező, hogy a forint árfolyama – bár voltak kilengések – de 300 forint alatt tudott maradni. Idénre éves átlagban 297, jövőre 295 forintos euróárfolyammal számolnak. Az állampapír-piaci hozamok csökkennek, bár az utóbbi időben volt némi volatilitás. A vállalatok is alacsony kamatszinten juthatnak hitelhez, ennek ellenére a vállalati hitelállomány csak csekély mértékben tudott emelkedni. Ennek az alacsony a hitelfelvételi és a hitelnyújtási hajlandóság is az oka, és összefügg azzal, hogy a cégek nem igazán terveznek beruházásokat.

Palócz Éva közölte, hogy szerintük az uniós szabályoknak megfelelően számított államháztartási hiány idén a GDP 2,8, jövőre 2,9 százaléka lesz, míg az államadósság az idei 80,8 százalékos GDP-arányos szintről jövőre 79,8 százalékra csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik