Gazdaság

Kétezerért kínálnak egy százforintos érmét a Vaterán

100 forint (100 forint)
100 forint (100 forint)

Ma este háromnegyed 7-ig lehet licitálni a Vatera aukciós portálon egy 1998-ban vert 100 forintos érmére. Jelenleg 2 ezer forinton áll a licit.

Az első hallásra üzleti nonszenszként ható ajánlatot az eladó azzal magyarázza, hogy jó állapotban ritkán elérhető ilyen érme, amely kétségtelen, hogy a gyűjtőszempontból előkelő BU (Brilliant Uncirculated) minősítéssel rendelkezik.

Persze, mi már semmin sem lepődünk meg. Az aukciós portálon májusban egy döglött légy tetemét kínálták, amelynek eladási árát a lelkes licitálók egészen egymilliárd forintig tornászták fel. Ugyanitt megvásárolható volt már hivatalos várkapitányi címmel járó várrom is vagy épp lőszerből átalakított pecsétnyomó.

Koporsó és pizzásdoboz jó pénzért

A néhány fiatal egyetemista által 2000-ben alapított portálon debütált az ország első Digitális Rubik-kockája is, és kínálta itt már megunt  portékáját Anastacia amerikai énekesnő is.

A hasonló profilú külföldi oldalak sem szenvednek hiányt megmosolyogtató ajánlatokban. Az Ebay-en elkelt már üres pizzásdoboz 16 dollárért (kb. 3 600 forint), antik koporsó 305 dollárért (kb. 69 000 forint), de akadt aki volt szerelme cuccaival kaszált 67 dollárt (kb. 15 000 forint).

Lecsap az adóhatóság a neten eladókra

Nem hajlandó általánosságban figyelembe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kúria februári ítéletét, amelyben kimondta: nem minősül üzletszerűnek a 2012. január 1. előtt eladott ingóságok értékesítése, ha az ár nem haladja meg az áfatörvényben meghatározott alanyi adómentességi határt. Ez az összeg 2008-ig évi 4 millió forint volt, utána pedig  5 millió. A Pénzcentrum információi szerint a NAV– a Kúria döntése ellenére – változatlanul  üzletszerűvé nyilvánítja az értékesítéseket és az efféle ügyekben az adott évi jövedelem meghatározásakor nem veszi figyelembe az ingó értékesítésre vonatkozó szabályokat, amelyek jóval kedvezőbbek, mint az önálló tevékenységre vonatkozók. Az ügyben az a legmeglepőbb, hogy az adóhatóság elnöke egy panaszost olyan indoklással utasított el az interneten, amely nem a Kúria konkrét ítéletére, hanem a Kúria Sajtóosztálya által kiadott közleményre hivatkozik, amelyből épp az ítélet perdöntő fontosságú részletei hiányoznak .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik