Gazdaság

Megússzák a magánrendelők

orvos (egészségügy, )
orvos (egészségügy, )

Az egészségügyi szolgáltatók közül csak a gyógyszertárak lesznek a jövőben online kapcsolatban az adóhatósággal.

A magánrendelők annak ellenére „megússzák”, hogy egy felmérés szerint tavaly a lakosság több mint negyede vette igénybe szolgáltatásaikat, és az adóhatóság szerint jelentős számban feledkeznek meg nyugtaadási kötelezettségükről – írja a Világgazdaság.

A lap szerint a NAV-revizorok már több fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, szemész szolgáltatását is igénybe vették, páciensnek adva ki magukat. Jártak plasztikai sebészeknél is, mert úgy látták: a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak.

A kormány célja az online kasszarendszer bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, az egészségügyi szolgáltatók közül azonban ilyesmi éppen a patikákban fordulhat elő a legkevésbé – mutat rá a lap -, már csak azért is, mert a tb-támogatott orvosságok árát például csak szigorú elszámolás után kapja meg a gyógyszertár az egészségbiztosítótól.

Az online kasszáról szóló rendelet mégis a gyógyszertárakat jelöli meg első helyen, mint amelyek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik