Gazdaság

Csődbiztost küldene a családokra a KDNP

harrach-peter(960x640)(2).jpg (harrach péter, )
harrach-peter(960x640)(2).jpg (harrach péter, )

A nyáron a parlament elé kerül a családok csődvédelméről és a családi adókedvezmény kiterjesztéséről szóló KDNP-s javaslat - mondta a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjújában Harrach Péter.

A KDNP frakcióvezetője a családok csődvédelméről beszélt: egy családi csődbiztos személyén keresztül, aki képes megoldani a különböző tartozások átütemezését, és tartja a kapcsolatot a pénzintézettel, illetve egyéb lehetőségek biztosításával segítenék a csődhelyzetből való kikeveredést. Ezt egészíti ki – ha az érintettek együttműködnek – bizonyos idő után az adósság elengedése.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban azt fejtette ki: a 2011-es adatok szerint a gyermeket nevelő családok mintegy száznyolcvanmilliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe, de az alacsony jövedelműek nem tudták teljesen kihasználni a lehetőségeket, száztizenkétmilliárdot “bennhagytak” az államkasszában.

A javaslat szerint ennek egy részét úgy adnák oda nekik, hogy a munkavállalói tb-járulék egy részéből, a nyugdíjjárulékból is leírhatnák a szülők a kedvezményt. Ez a fizetés tíz százalékát jelentené, s a jövő évet tekintve ezzel további harminchatmilliárdnyi, gyermekek után járó adókedvezmény maradna a háztartásoknál – mondta Harrach Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik