Gazdaság

Mostanában így csalnak az adóval

NAV, adóellenőr (adóellenőr, NAV, nyugta)
NAV, adóellenőr (adóellenőr, NAV, nyugta)

Változnak az idők, a profi csalók már nem az áfa-visszaigényléssel bíbelődnek.

Az áfa nem hozzáadottérték-adóként működik, azt szinte kizárólag a végső fogyasztó fizeti, mert az értékesítési láncolat tagjai többféle módon eltitkolják forgalmukat, így az általuk fizetendő áfa jó részét elcsalják.

A fordított adózás bevezetése nem jelent érdemi segítséget, mert a NAV ellenőrzési kapacitásainak lekötése sokszor biztatást jelent a „hagyományos” szektorok áfacsalói számára. A csalás módszerei is egyre kifinomultabbak: már nem a visszaigénylés, hanem az áfaminimalizálás a divat, sok cég pedig Budapestre költözik és eltűnik a tömegben. Az áfacsalások által okozott kár ezermilliárdos is lehet évente – írja az ado.hu.

A hatóság szinte csak az áfa-visszaigénylésekre fókuszál, s ezt felismerve az áfacsalók nem visszaigényléseket adnak be, hanem kismértékű fizetendő adókat. Ahol sok fizetendő adókötelezettség keletkezne, ott a bevallásban fiktív számlák alapján vagy számlák nélkül a fizetendőnél valamivel kevesebb levonható adót is feltüntetnek, s a bevallott kis összeget meg is fizetik. Így elkerülik az adóhatóság érdeklődését, illetve ha esetleg pár év múlva sorra kerülnek, addigra a tulajdonos- és székhelyváltozások miatt már bottal üthetik nyomukat a hatóságok – olvasható az ado.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik