Gazdaság

Többet kell fizetni a kötelezőért

Kotelezo(960x640)(1).jpg (kötelező)
Kotelezo(960x640)(1).jpg (kötelező)

A piaci szereplők egyre bátrabban emelik a díjaikat.

Megállt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak 2010 óta tartó folyamatos csökkenése, sőt már némi emelkedés is tapasztalható a díjakban – írja a Világgazdaság a Netrisk internetes alkuszcég felmérésére hivatkozva. Mivel a biztosítók ez év elejétől már nem csak évente egyszer, hanem év közben többször is módosíthatják a tarifáikat, az autósok lassú átlagdíj-emelkedésre számíthatnak a piacon.

A Netrisk.hu adatai szerint, míg januárban a személygépkocsikra átlagosan 20 081 forintért kötöttek kgfb-t, június 1-jén ez az érték már elérte a 22 476 forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent. Jelenleg átlagosan 26 074 forintot kell fizetni a kötelezőért. Azok számára is emelkedtek a díjak, akik az évközi naptári évforduló miatt kötöttek kötelező biztosítást: az ő éves díjaik viszont csak – 6 százalékkal – 16 862 forintra drágultak – teszi hozzá a portál.

Eddig összesen 33 évközi tarifamódosítást hajtottak végre a biztosítók. A legtöbb évközi díjhirdetést az Allianz tette közzé, amely az év eleje óta már ötször hirdetett új díjakat, háromszor változtatott a tarifáin az Aegon, az Astra, a Groupama, az Union és a Wáberer.

A drágítást a Köbe és a K&H kezdte, aztán – az ötleten felbuzdulva – az elmúlt egy-két hónapban több másik biztosító is átárazta a kgfb-t. A legnagyobb mértékű díjmódosítást az Aegon, a K&H és az Uniqa lépte meg, ugyanakkor a Netrisk tapasztalatai szerint ezek a cégek nem csupán felfelé, hanem lefelé is módosították bizonyos kategóriák díjait. Főként vidéki települések esetében fordulhat elő akár 50 százalékot is meghaladó díjváltozás – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik