Gazdaság

Soros borúlátó a jövőt illetően

soros györgy (soros györgy, )
soros györgy (soros györgy, )

A magát a világ legjobban fizetett kritikusának nevező üzletember együttérez a magyar cégekkel.

Egy gazdaság sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy támogatja-e a vállalkozószellem kibontakozását – mondta Soros György Budapesten a Portfolio.hu, és a HVCA kockázatitőke-szövetség közös konferenciáján. Mint mondta: az amerikai gazdaság sikerében is döntő volt, hogy elősegítette a vállalkozószellem kiteljesülését. „Nagy különbséget jelent a világban, hogy egy gazdaság engedi-e a vállalkozást, annak innovatív és építő hatásait, vagy sem”.

Fotó: Kummer János

Szerinte általában igaz Európára, hogy ennek nincs akkora szerepe, mint az Egyesült Államokban. Ez hozzájárul az euróövezet súlyos válságához, amelynek legsúlyosabb hatása, hogy a gazdaság finanszírozásának forrásai hiányoznak, különösen a kockázati tőke és a növekvő vállalatok szempontjából – tette hozzá. „A súlyos hitelszűke az európai problémák középpontjában van, különösen a nagy adóssággal küzdő államokban” – mondta Soros György.

Európban még mindig él a 2007-08-as válság öröksége és még mindig élnek – az euróövezeti válság formájában – a gazdasági egyensúlytalanságok – tette hozzá. Soros György közölte: nem hagy fel azzal, hogy megjósolja, mi fog történni. Szerinte 2014 turbulens, kemény év lesz. Ebben a kelet-közép-európai térség is érintett, jóllehet talán kevésbé, mint az euróövezet. A jobban teljesítő lengyel és cseh gazdaság más gondokkal küzd, mint a magyar – tette hozzá.

A befektető együttérez a magyar cégekkel a nehézségek miatt, hiszen sokkal nehezebb ma sikert elérni Magyarországon, mint az USA-ban, ahol a finanszírozás fényévekre van Magyarországtól, a Szilícium-völgyben háromhavonta születik milliós (dollárban) vállalkozás. A tengerentúlon sincs viszont kolbászból a kerítés, ott fejlett a kockázati tőkeipar, pénz is van, de a befektetők sokkal keményebb alkukat kényszerítenek a kezdő cégekre, mint máshol.

Soros György jobbá akarja tenni a világot. Ezzel magyarázta, hogy sokan támadják, amiért gyakran beavatkozik országok belügyeibe. A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója szerint egy sikeres társadalomhoz meg kell találni az egyensúlyt a szabadpiac és az állami felügyelet között. Teljesen szabad vállalkozásoknál instabil és egyoldalú lesz a társadalom.

A vállalkozásokat felügyelni kell, de nem jó, ha nagyon egyoldalú lesz egy társadalom, és a felügyelet túl erős. Soros György példaként a „térséget elnyomó szovjet uralmat” említette. A társadalmat kormányozni kell, a fékek és ellensúlyok rendszere azért fontos, hogy a vállalkozások teljesen szabadok lehessenek. A cégeket nem szabad annyira kontrollálni, hogy az már  elnyomja az innovációt és a vállalkozói szellemet. Az állam nem lehet az innováció forrása.

“Minden emberi koncepció, ilyen vagy olyan módon, de hibás, ezért nagyon fontos a kritikus gondolkodás” – közölte Soros, aki szerint a szabad piac és a szocialista gazdálkodás is tökéletlen, a szabályozás mindig egy lépéssel elmarad a valóságtól, ráadásul ezeket jellemzően politikai indíttatásból alkotják. A közérdek itt kevésbé fontos, mint a politikai érdek. A befektető szerint ezért fontosabb a működő piac, mint a túlszabályozottság. A véglet, a teljesen szabad piac sem megoldás, mert a szabad piac sem mindenható. Ez olyan harc, amit minden társadalomnak meg kell vívnia – tette hozzá.

A Forbes amerikai magazin szerint Soros György idén 19 milliárd dolláros vagyonával a világ 30. leggazdagabb embere.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik