Gazdaság

Matolcsy leszámolt a taurinnal

energiaital (energiaital, )
energiaital (energiaital, )

Sikerült a határon túlra száműznie a „rettegett anyagot” a volt nemzetgazdasági miniszternek. De az energiaital-gyártók eszén így sem tudott túljárni.

A 2012-ben bevezetett, sokak szerint vitatható eredménnyel járó chipsadó miatt már egyetlen cégnek sem éri meg valódi energiaitalt árulni, ezért azok a régi formájukban lényegében el is tűntek Magyarországról – írja az Index. A lap arra volt kíváncsi, hogyan játsszák ki mégis az adót a cégek, és mit kell fogyasztania annak, aki szeretne ébren maradni.

A trükközők

14 különböző terméket vásároltak, hogy alaposan áttanulmányozzák az összetevőiket. Azt tapasztalták, hogy a legtöbb terméknél a cég, azért, hogy kikerülje a kormány által egészségvédelmi indokkal kirótt adót, egyszerűen kivonta a taurint az italból, de máson nem változtattak. Mint írják, az italok jó részében a 32 mg/100 ml koffein hivatott elősegíteni a „doppingoló” hatást, ami nagyjából egy közepesen erős kávénak felel meg.

Az egyik ismert energiaital-gyártó az arginin nevű aminosavval helyettesíti termékében a taurint, egy másik cég pedig az inositol nevű anyagot használja. Állítják, mindkettő ugyanazzal a hatással bír, mint a taurin. A kérdést, hogy akkor miért csak az egyiket adóztatja ezek közül a kormány, az egyik gyártó illetékese azzal rendezte le, hogy „a hatásért úgyis a koffein és a cukor a felelős, a többi csak marketing”.

A gyártók egy másik csoportja nem új vegyületek neveit nyomtatta a dobozra, hanem energetizáló hatás nélküli energiaitalokra cserélte le termékeit. Van, aki matetea-kivonattal vagy zöld teával helyettesíti a koffeint.

A legmerészebbek

Egy gyártó mert csupán a megengedett 32 helyett 38,5 mg koffeint keverni az italába. Ezenkívül egy helyen felfedeztek olyan energiaitalt, amiben még mindig valódi taurin található. Ám a cég szerint ez csak azért fordulhatott elő, mert még nem sikerült túladniuk a korábban felhalmozódott készleten.

Mindenesetre tény, hogy a chipsadó bevezetése óta az energiaitalok forgalma csökkent. A három legismertebb gyártó illetékesei szerint azonban ezért nem a taurin eltűnése, hanem az áremelés a felelős – írja a lap.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik