Gazdaság

Évi 100 milliárd forintos kárt okoz az időjárás

Csak a mezőgazdaságban évente mintegy 100 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz a kedvezőtlen időjárás – az aszály, a jégverés, a fagy, a víz és a vihar.

Ezt a „Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer” nevű projekt bemutatóján mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Poprády Géza közölte: a mezőgazdasági tevékenység számos kockázatot rejt magában, és ezek közül az egyik legjelentősebb tényező, az ember által nem befolyásolható elem, a szélsőséges időjárás.

A kormányzat eltökélt abban, hogy megoldást találjon a mezőgazdasági termelést érintő kockázatok kezelésére. Ebbe illik bele az új, egységes kárfelelősségi rendszer, amely a múlt év január 1-jétől működik. Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló projekt – amelynek végrehajtására 1,25 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – a kárfelelősségi rendszer hatékony működtetését szolgálja.

Tavaly az aszálynak abban is jócskán volt szerepe, hogy elszaladtak az árak. Az elemzők akkor az élelmiszerárak vártnál nagyobb gyorsulását is azzal magyarázták, hogy az aszályos időjárás miatt rossz lett a termés.

Mint korábban megírtuk, Magyarország májusi időjárása, bár extrémnek érezhettük, összességében átlagosnak minősül a magyar klímakutatók szerint. Hiába volt zimankós a vége, az elején 5-6 fokkal is magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, így „átlagban” normálisnak számít. Az OMSZ júniusra annyit jelez előre: az átlagosnál hűvösebb lehet. Más elemzők szerint Kelet-Európában a nyár összességében melegebb és szárazabb lesz a sokévi átlagnál, bár később jön el.

Az Accuweather szerint július második felében érkezik majd meg a kánikula a térségbe, ám még akkor is lesznek hidegebb időszakok. Mezőgazdasági értelemben jó évre számítanak: a legfontosabb szántóföldi növényeknek megfelelő az időjárás, így – ha csak más tényezők nem indokolják – jövőre nem lesz akkora élelmiszerdrágulás, mint az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik