Gazdaság

A Siemens lett Orbánék 25. barátja

siemens megállapodás (siemens, )
siemens megállapodás (siemens, )

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá kedden a kormány és a Siemens Zrt.

A Siemensszel kötött stratégiai megállapodás „remek példája annak, hogy hogyan hangolható össze a kormány sikeres befektetési politikája a gazdasági szereplők törekvéseivel – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. – A kormány minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a partner befektetők hosszú távú és tartós jelenlétét biztosítsa, a kölcsönös bizalmat erősítse, a párbeszédet és információáramlást rendszeressé tegye, s a kiszámítható gazdasági környezetet garantálja a vállalatok számára.”

A politikus a kormány aktív befektetésbarát politikája két pillérének nevezte a versenyképes adórendszert és az állami támogatások kiépült rendszerét. Emlékeztetett: az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak köszönhető.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a kormány számára kiemelt fontosságú a kapcsolat Németországgal, a német vállalatokkal. A magyar export mintegy 26 százaléka Németországba irányul, a magyar import 25 százaléka, a magyar működőtőke-befektetések 24 százaléka származik Németországból.

A Siemens az elmúlt két évben 400 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így több mint 2400 embert foglalkoztat. A társaság magyarországi beszállítóinak 84 százaléka magyar volt.

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató elmondta: a Siemens a stratégiai megállapodás keretében vállalta, hogy továbbra is aktív részese lesz Magyarország modernizálásának és annak, hogy az ország erősebben és mélyebben kapcsolódjon a német gazdasághoz. Ezenkívül vállalták, hogy hozzájárulnak Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez, elősegítik a magyarországi ipari termelést, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportpiacokhoz jussanak, és a magyarok mind jobban bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

Dale A. Martin a társaság magyarországi szerepvállalásának jellemzésére az aláírás színhelyéül szolgáló csepeli transzformátorgyárat hozta fel. Emlékeztetett: amikor a Siemens 1996-ban átvette a gyárat, akkor évi 800 transzformátort gyártottak. Tavaly már 17-szer ennyit, és ennek több mint 90 százaléka kivitelre készült.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik