Gazdaság

RTL, Tv2 és a nagy kormányzati kasza

rtl (rtl)
rtl (rtl)

A cégbírósági adatok szerint a nagy tévécsatornák többsége már a tervezett reklámadó nélkül is veszteségesen működött tavaly, miközben bevételük is csökkent – írja a Napi Gazdaság.

Az RTL Klubot működtető Magyar RTL Televízió Zrt. vesztett bevételéből, de növelte nyereségét. Adózás előtti nyeresége 6,6 milliárd forint volt (2011-ben 2,8 milliárdos volt a profit). A reklámadóval –  a tervezet szerint – a csatorna jövedelmezősége kétmilliárd forintra olvadna, míg a büdzsé ennek kétszeresét vinné el. A Tv2-t működtető MTM-SBS Televízió Zrt. a 2011-es 16,2 milliárd után tavaly 14,2 milliárd forint bevételre tett szert, de így is több mint egymilliárd forintot kellene reklámadó címén befizetnie az államkasszába. A társaság − az ötvenmillió forint adóbefizetés után − 6,7 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget írt le, ami javulás az egy évvel korábbihoz képest, mert 2011-ben 8,9 milliárd forint volt a csatorna vesztesége – emlékeztet a lap, amely szerint a több csatornát is üzemeltető Chello Central Europe Műsorszolgáltató Zrt., illetve a Hír Televízió Zrt. szintén reklámadó-köteles lenne.

A Napi Gazdaság szerint ebben az összefüggésben nem értékelhető a közmédia, hisz a reklámadót a reklámbevételek után kellene fizetni, márpedig azt nem lehet tudni, hogy a közmédia ilyen bevételeit pontosan hol számolják el, a Magyar Televízió Nonprofit (MTV) Zrt.-nél vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA). Amennyiben az MTV Zrt.-nél jelenik meg a bevétel, úgy vélhetően a köztelevíziónak is fizetnie kellene, bár az értékesítésből származó bevétel nem érte el az egymilliárd forintot, ám hatmilliárd forint rendkívüli bevétele volt, aminek köszönhetően több mint kétmilliárd forint mérleg szerinti eredményre tett szert tavaly.

A reklámadóról a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) előzőleg úgy vélte, az nem más, mint televíziós különadó, amely visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el a médiaszektorban, és beláthatatlan károkat okozna. A MEME szerint a tervezetben szereplő adókötelezettség, amely példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban, erőteljesen korlátozná a televíziós szektor alapvető társadalmi feladatainak ellátását, továbbá negatívan befolyásolná, ellehetetlenítené a televíziók gazdasági működését, hazai gyártású műsorok és munkahelyek megszűnéséhez vezetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik