Gazdaság

Kiderül, kellenek-e még megszorítások

Megszoritas-forint(960x640)(1).jpg (megszorítás)
Megszoritas-forint(960x640)(1).jpg (megszorítás)

Az Európai Bizottság ma jelenti be, megszünteti-e a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben.

Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az elhúzódó eljárás eredményeként az Ecofin tavaly a Magyarországnak járó kohéziós források egy részének felfüggesztését javasolta. A költségvetési egyenlegjavító intézkedések hatására végül a tanács a felfüggesztés eltörlése mellett döntött.

Jelenleg az Európai Unió 27 tagállama közül 20 ellen folyik túlzottdeficit-eljárás. Olli Rehn bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos május elején arról tájékoztatott, hogy a testület az eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek. Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra javaslatát, amelyről a végső döntést az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg, június végi ülésén.

Ettől függ, lesz-e még megszorítás

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ha megszüntetik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, akkor nagy az esélye, hogy a zárolásokon kívül nem lesz szükség további egyenlegjavító intézkedésekre. Hozzátette: a tervezett zárolások nagyjából 2 százalék körüli elvonásokat jelentenek az intézményeknél, ez szerinte kigazdálkodható.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, ha kedvezőtlen döntés születne Brüsszelben, akkor a költségvetés bevételeinek további emelésére már vannak előkészített javaslatok, de ezek csak akkor kerülnek a kormány elé, ha időszerűvé válnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik