Gazdaság

A legdrágábbak közt a magyar gáz és villany

szamla(210x140)(7).jpg (számla)
szamla(210x140)(7).jpg (számla)

A magyar háztartások villany- és gázszámlája a legmagasabbak közé tartozott vásárlóerő-paritáson mérve 2011 és 2012 második féléve között – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) legfrissebb adataiból, amelyeket a Bruxinfo idéz.

A magyar háztartások azok közé tartoztak az EU-ban, amelyeknek a vásárlóerőhöz képest a legdrágább volt 2011-ben és 2012-ben a gáz- és a villany. Az Eurostat által közzétett friss statisztikák szerint az EU-ban 2012 második felében 100 kilowattóra után 19,7 euróba került a magánfogyasztóknak a villamos áram. Magyarországon euróban kifejezve ez csak 15,6 euró kilowattóránként, de vásárlóerő-paritáson nézve (tehát figyelembe véve a helyi kereseteket), az egész EU-ban csak négy országban – Cipruson, Németországban, Lengyelországban és Portugáliában – kellett többet fizetni a villanyért, mint Magyarországon. Nálunk a vásárlóerő-paritáson mért adat 25,5 – szemben a 19,7-es uniós átlaggal.

Érdekes módon 2011 és 2012 második féléve között hazánkban még 1,9 százalékkal csökkent is a háztartások villanyszámlája. A gázfogyasztásért is Európában az egyik legborsosabb árat kell fizetniük a hazai magánfogyasztóknak. Az Eurostat kimutatása szerint csak három tagállamban volt reálértéken drágább a gáz, Bulgáriában (12,3), Görögországban (11,3), Portugáliában (10,6), míg rögtön utánuk Magyarország következik, 10,4-es mutatóval. Euróra átszámolva nálunk 100 kilowattóránként 6,3 eurót kellett fizetniük a háztartásoknak a gázért, miközben az EU átlaga 7,2 euró. 2011 és 2012 között a magyar háztartásoknak az adókat is beszámítva 8,6 százalékkal drágult a gáz.

Uniós szinten 2011 és 2012 második fele között 6,6 százalékkal ment fel a villamos energia ára, a gázdrágulás pedig 10,3 százalék volt.

A villamos energia ára az adott időszakban Cipruson nőtt meg a leginkább, 21 százalékkal, miközben Svédországban 5 százalékkal csökkent a villanyszámla. A gázért a letteknek kellett a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk, a balti országban egy év alatt 21 százalékkal mentek fel az árak, míg Szlovéniában 8 százalékos csökkenést regisztráltak.

Fidesz: az Eurostat-jelentés visszaigazolás a kormánynak

Az energiaárakról közzétett Eurostat-jelentés visszaigazolja a magyar kormány intézkedéseinek helyességét. A 2010-es kormányváltás óta megtett lépések komoly szociális biztonságot jelentettek a családoknak, de az embereknek mindennél nagyobb szükségük volt a rezsicsökkentésre, mert „a Gyurcsány–Bajnai-kormányok szélsőséges gazdaságpolitikájának köszönhetően olyan teher nyomta már a magyar családok vállát, amely elviselhetetlen volt” – értékelte a Fidesz-szóvivő az Eurostat adatait.

Zsigó Róbert emlékeztetett rá, hogy a dokumentum még a rezsicsökkentés előtt készült, de igazolja a kabinet korábbi intézkedéseit is – így az ármoratóriumot és a központi ármegállapítást –, hiszen Magyarország azon három ország egyike, ahol csökkent az áram ára, és a gázdíjakban is az uniós átlag alatt maradtunk. A szóvivő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés szerint Magyarország még mindig az öt legdrágább ország között van a lakosság vásárlóerejét és a rezsiköltségeket összehasonlítva.

A Fidesz szóvivője egyúttal ismét érthetetlennek nevezte, hogy a baloldal hogyan viselkedik a rezsicsökkentés ügyében. Szavai szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök rendszeresen kigúnyolja, több baloldali politikus pedig Brüsszelben támadja az intézkedést. Zsigó Róbert végül megerősítette, hogy a következő fűtési szezontól újabb áram-, távhő- és gázárcsökkentés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik