Gazdaság

Újra Bill Gates a leggazdagabb a világon

bill gates (bill gates)
bill gates (bill gates)

Hat év után szerezte vissza listavezető helyét.

A Microsoft alapítója viszavette az első helyet a mexikói Carlos Slimtől a világ leggazdagabb embereinek listáján – írja a hvg.hu a Bloomberg Billionaires Index adataira hivatkozva.

Bill Gates 2007 óta nem állt az első helyen. Jelenleg 72,7 milliárd dollár a becsült vagyona, 16 százalékkal több, mint tavaly. A Microsoft-részvények 28 százalékkal drágultak az idén.

Carlos Slim telekommunikációs vállalata, az América Móvil papírjának árfolyama 14 százalékot esett, így az üzletember vagyona több mint 3 milliárd dollárral csökkent, 72,1 milliárdra. Az árfolyamesés oka az a mexikói törvény, amellyel alaposan megnyirbálhatják a cég dominanciáját.

A rangsor harmadik helyén a Berkshire Hathawayt birtokló befektető, Warren Buffett áll 59,7 milliárddal, negyedik a Zara spanyol tulajdonosa, Amancio Ortega 56 milliárddal. Alig marad el tőle Ingvar Kamprad (IKEA) a maga 55,6 milliárdjával.

A 13. Liliane Bettencourt (L’Oreal, 33,8 milliárd), a 14. Karl Albrecht (Aldi, 27 milliárd), és a 28. Soros György (befektetések, 23 milliárd). A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 12,8 milliárd dollárja a 88. helyre elég – olvasható a hvg.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik