Gazdaság

Másfél millió hitelt nem tudnak időben törleszteni

devizahitel(960x640)(1).jpg (devizahitel, )
devizahitel(960x640)(1).jpg (devizahitel, )

Márciusban mindössze ezer hitelező szabadult a korábban BAR-listaként ismert negatív adóslistáról. A fennálló mulasztások száma még mindig több, mint másfél millió, ami az összes nyilvántartott szerződés 17 százaléka.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) március végén 8,337 millió fennálló és 372 ezer megszűnt hitelszerződést tartottak nyilván, derül ki a frissen közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy tavaly év vége óta 63 ezerrel csökkent a KHR-ben szereplő élő szerződések száma. Nőtt viszont december óta a fennálló mulasztással érintett szerződéseké: ezek azok, ahol a hiteles több mint kilencven napig tartozik a havi minimálbérnél több pénzzel. Jelenleg kétezerrel kevesebb a fennálló mulasztás, mint februárban volt, de még mindig 1 millió 517 ezer.

Ez azt is jelenti, hogy hiába lett kevesebb az élő szerződés, ebből több az olyan, ahol a hitelfelvevő nem tudja pontosan fizetni a részleteket. Egy hónap alatt mindössze ezerrel nőtt azoknak a szerződéseknek a száma, ahol a mulasztás megszűnt, vagyis az ügyfél valamilyen módon rendezte a tartozását, a szerződést átütemezték, vagy azt a bank már leírta veszteségként. Decembertől február végéig egyébként ötezerrel lett több a megszűnt mulasztás. Márciusban ezerrel csökkent a rendszerben nyilvántartott természetes személyek száma is, vagyis ők már nem szerepelnek a negatív listán.

A KHR nyilvántartása a rendben törlesztett hitelek számát (ezt csak akkor, ha a hitelfelvevő hozzájárult) és a mulasztással érintett szerződésekét is tartalmazza; jelenleg összesen 8,3 millió szerződésről és 4,8 millió magánszemélyről, vagyis a felnőtt lakosság 60 százalékáról vannak benne adatok. A december végi számokból tudható, hogy az összes hitelállománynak több mint a felét vették fel valamilyen devizában. A megszűnt hitelszerződések többségét a mulasztásos szerződések alkotják. A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig maradnak benne a nyilvántartásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik