Gazdaság

Magyarország újabb pofont kaphat

fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )

A Fitch Ratings szerint fennáll a veszélye, hogy marad a brüsszeli eljárás, hiába marad 3 százalék alatt a hiány.

A hitelminősítő Magyarországért felelős szakembere a Napi Gazdaságnak azt mondta, a magyar kormány hiába vet be több eszközt a gazdasági növekedésért, rövidtávon nem sokat tehet, hiszen csökkenteni kell az államháztartás hiányát, hogy az ország kikerülhessen az EU túlzottdeficit-eljárása alól. Matteo Napolitano – már Varga Mihály múlt pénteki bejelentése előtt – úgy vélte: a kormány újabb intézkedéseket hoz azért, hogy megszabaduljon a brüsszeli eljárástól, mégis fennáll a veszélye, hogy az fennmarad az országgal szemben.

Mint mondta: a magyar gazdaság és a kormány előtt a legfőbb kihívás, hogy az eurózóna kilábalása a vártnál később érkezik vagy gyengébb lesz a korábban vártnál. Másrészt pedig Magyarországon a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága tovább veszélyezteti a befektetői hangulatot és késlelteti a belső kereslet magára találását, ezen keresztül pedig rontja a hosszú távú növekedési kilátásokat.

A Fitch Ratings úgy számol, hogy idén nem, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő a GDP. Ráadásul a fő exportpartnerek bizonytalan kilábalási kilátásai is nehezítik a növekedést. Hosszabb távon a kormány strukturális reformokkal és a vállalatok működési környezetének javításával segíthetne sokat.


Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Matteo Napolitano a strukturális reformok szempontjából pozitív folyamatnak nevezte az előző években a kormány által publikált Széll Kálmán tervet és annak frissített változatait, amelyek megvalósítása azonban a jövő évi választások közeledtével lassulhat. A szakember szerint az MNB növekedési hitelprogramjának csak minimális hatása lesz a beruházásokra, ugyanakkor a pontos növekedési hatások még nagyon bizonytalanok a gyenge hitelkínálat és -kereslet miatt. Ahhoz, hogy javuljon Magyarország besorolása a sikeres fiskális konszolidáció mellett a Fitch által vártnál gyorsabban kellene javulnia az ország külső pozíciójának, erősödnie középtávú növekedési kilátásainak és javítani kell az üzleti környezetet és nagyobb stabilitásra lenne szükség a gazdaságpolitikában. A Fitch Ratings 2013-ban vizsgálja felül Magyarország besorolását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik