Gazdaság

Ne fogadjon megszokásból!

laptop (laptop, )
laptop (laptop, )

Változik az elektronikus fogadási rendszer!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatta játékosait/fogadóit, hogy 2013. május 13-tól (hétfőtől) megváltozik az elektronikus fogadási rendszer. Az interneten fogadható Tippmax fogadás szervezését a 2013. május 12-i, időben utolsó fogadási esemény lezárása után befejezték. A bankkártya-szerződéses regisztrációnál elfogadott bankkártyát kibocsátó bankok köre változik, ebből kikerül az OTP Bank. A továbbiakban új bankkártya-szerződéses regisztrációra nincs lehetőség.

A korlátozott (anonim) regisztrációval rendelkező játékosok/fogadók a fenti időponttól az elektronikus fogadási módokba nem tudnak belépni. A Szerencsejáték Zrt. azt kérte, hogy további információkért hívják az Ügyfélszolgálatot munkaidőben a 06-1/201-0580 vagy 06-1/201-0617-es telefonszámon. A távszerencsejáték-szervezésről szóló törvény módosításáról már lezajlott a parlamentben az általános vita. Eldőlt, hogy Magyarországon internetes fogadóirodát, pókertermet, kaszinót az állami cég alanyi jogon szervezhet, a magánvállalatok pályázaton 5 évre nyerhetnek jogot.

A Varga Mihály miniszter által benyújtott javaslat szerint a döntés a NAV-ot illeti meg. A koncessziós pályázatokon csak olyan nem állami vagy többségi állami tulajdonban álló szervezők indulhatnak, amelyeknek a jegyzett tőkéje legalább 200 millió forint. Az online szerencsejátékot szervező magántársaságok a koncessziós díj mellett kötelesek lesznek játékadó és felügyeleti díj megfizetésére is. Az internetes szerencsejáték szervezőjének a szerveréhez folyamatos távoli hozzáférést kell biztosítania a NAV számára.

A szerencsejáték-felügyeleti díj mértéke 2,5 százalék, de legalább 100 ezer forint és legfeljebb 50 millió forint. Ebből a társaság 25 százalék kedvezményt kap, amennyiben Magyarországon – a felügyeleti tevékenységet megkönnyítő – másodlagos adattároló szervert helyez el. A kormány az általa 2012 őszén bejelentett költségvetési egyenlegjavító intézkedések során 10 milliárd forintnyi többletbevételt jelzett 2013-ra az online szerencsejáték új szabályozása révén.

Mivel a törvényjavaslat szerint az állami szerencsejáték-szervező és a törvényben meghatározott állami szervezői kör „alanyi jogon” kap koncessziót, a Szerencsejáték Zrt.-nek nem kell pályáznia. Az új szabályozással szinte egyszerre indul a Szerencejáték Zrt. Tippmixpro nevű játéka, amelyet több mint 500 millió forintból fejlesztettek. A szerencsejatek.hu oldalon regisztrált játékosoknak nem kell ismét regisztrálniuk, bár a TippmixPro új felhasználói szabályzata miatt elképzelhető, hogy kiegészítő adatokat is meg kell majd adni. A tippmixpro.hu csak magyar nyelven lesz elérhető, regisztrálni csak magyar bankszámlával és magyar tartózkodási hellyel lehet, 18 éves kor felett.

A cég arra számít, hogy a Tippmixpróra sokan áttérnek a nemzetközi oldalakról. Ennek némileg ellentmond a Fortunaweb nem reprezentatív felmérése, melyből az derült ki, hogy a komoly sportfogadói múlttal rendelkező játékosok csak fele tervezi kipróbálni az új oldalt, ők is csak kíváncsiságképpen, és nagyon nem tervezik, hogy elhagyják megszokott külföldi irodájukat.

A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a játékosoknak a legális internetes szerencsejátékból származó jövedelme mentesül a személyi jövedelemadó hatálya alól. Közvetlen pénzmosás ellenes szabályként a törvényjavaslat kimondja, hogy játékosként csak természetes személy vehető nyilvántartásba és egy játékosnak egy szervezőnél csak egy játékosi egyenlege (“játékosi számlája”) lehet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a nyerőgépek őszi betiltásakor még arról beszélt, hogy az online szerencsejátékok megsarcolásából pótolják majd az intézkedés miatt kieső adóbevételeket, ami több mint 30 milliárd forint kasszírozását jelentette volna. Mint korábban megírtuk, az Orbán-kormány egyszer már nekifutott a problémának, a 2011 végén elfogadott törvénymódosítás azonban hatástalan maradt. Noha erre már lett volna lehetőség, tavaly egyetlen nemzetközi szerencsejátékos cég sem regisztráltatta magát a Szerencsejáték Felügyeletnél, így nem is fizetett adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik