Gazdaság

Tíz tuti ötlet a szegénység ellen

Érdekes megoldások a szegények megsegítésére.

Sok hülye uniós díj van, de a társadalmi innovációs díj elborzasztó neve ellenére nem tartozik közéjük. Ugyanis alapvetően abból indul ki, hogy a szegények segítése a közösség feladata, nem elegendő megvonni a vállunkat és azt mondani, hogy azért vannak a kormányok. Az Európai Unióban több millióan vannak munka nélkül, vagy rosszul fizetett, vacak állásokban, s társadalmi innovációval – azaz olyan üzleti vállalkozásokkal, amelyek segítik például a munkaerőpiac működését – több esélyük lenne. Az Európai Bizottság kommünikéje szerint most tíz döntős ötlet van, amelyből három kaphatja majd meg a 20 ezer eurós (6 millió forintos) díjat május végén.

Digitális Fedél Nélkül

Ahogy sorra szűnnek meg a papírújságok, bajba kerülhetnek a különböző homeless-újságokat készítő kiadók – állapította meg egy brit csapat. Erre azt a megoldást találták ki, hogy az utcán egy QR-kódos kártyát árulnának a hajléktalanok, amely belépést adna a digitális újságba.

Újgazdaság

Új fogalmat vezetnének be a németek, a „pénzben szegényt.” A fejlesztők létrehoztak egy szoftvert, amely nyilvántartja, hogy egy közösségben kinek milyen képességei vannak – ki vállal például főzést, vagy egyszerűbb üzleti szolgáltatásokat –, és azt is, hogy ki hány eurónyi szolgáltatást teljesített. A szoftver segítségével könnyebben juthatnak munkához az emberek, és könnyen találhatnak szolgáltatókat. „Minél többen használják, annál hasznosabb lesz” – ígérik.

Vízióhotel

Az egyik leghasznosabb ötlet az osztrák Hotel Vision. A menedékjogért folyamodók Ausztriában, mint sok más országban, nem vállalhatnak munkát, amíg nem bírálják el a kérelmüket, ami több év is lehet. Ez idő alatt kikopnak a gyakorlatból, nem tanulják rendesen a nyelvet és elveszítik az önbizalmukat, így sokszor nem tudnak kiszabadulni később sem a munkanélküliségből. A hotelben viszont dolgozhatnak a menekültek – akik így referenciát, tapasztalatot és gyakorlatot szereznek választott új hazájukban.

Mamimunkahely

A lengyel MamaCoWork úgy segítené a nőket a munkába való visszatérésben, hogy nemcsak íróasztalt, hanem gyermekfelügyeletet is adna. Emellett tanácsadók is segítenék a hosszú ideig gyesen lévők visszatérését.

Kéred a fél állásom?

Ügyes ötlet a spanyol Mitwin.net, amely lényegében azt tenné lehetővé, hogy a nyugdíjba készülők megosszák az állásukat egy pályakezdővel. A kapcsolatépítő portál révén a fiatalok könnyebben tudnák életük első állását megszerezni.

Üvegfúvó fiatalok

A pályakezdő munkanélküliséget igyekszik enyhíteni az olasz Restart-up!, amely a 16–24 éveseket szeretné segíteni az álláskeresésben. Egyrészt feltölthetnék a CV-jüket, ám emellett célzott továbbképzési tanácsokat kaphatnának, és összekötné a fiatalokat az elöregedő hagyományos iparágakkal, amilyen például a muranói üvegkészítés.

Diákhitel 10.0

Már a tanulmányaik során segítené az álláskeresést a brit StudentFunder.com, amelyen a diákok egy-egy kurzus költségére gyűjthetnének pénzt cégektől és magánszemélyektől. Cserébe vagy hasonló értékű munkát kellene végezniük, vagy hitelként törlesztenék a megajánlott összegeket. Jó megoldás a diákmunkára.

Roma szövetkezetek

Egy másik hátrányos helyzetű csoporton, a roma szakmunkásokon szeretne segíteni egy román program, amelynek keretében szociális szövetkezeteket hoznának létre Romano Cher néven.

Közösségi lego

Közösséget építene a Community Catalysts: kis társadalmi vállalkozásokat hozna létre, amelyek egészségügyi vagy szociális szolgáltatásokat nyújtanának. Ebben a hálózatban bárki felajánlhatná szolgáltatásait, és az önkénteskedést is megkönnyítené.

Tam Tam Work

Az olasz cég a fontos munkaerőpiaci információkat hétköznapi termékek csomagolásán juttatná el azokhoz, akik nehezen találnak állást. Tejesdobozok, kenyérzacskó – minden hordozó szóba jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik