Gazdaság

Így kompenzálná az állam a vesztes trafikosokat

trafik-karosult(210x140)(1).jpg (trafik károsult)
trafik-karosult(210x140)(1).jpg (trafik károsult)

A mutyik miatt egy pályázatot sem érvénytelenítenek, de lemorzsolódásra számítanak a Fideszben.

A trafikkoncessziót nyert pályázók közel 10 százaléka képtelen lesz teljesíteni a feltételeket, így ők „lemorzsolódnak” – erre számítanak az ügyet menedzselő fideszes vezetők. Az így felszabaduló félezer helyből elsősorban a korábban dohánytermékek árusításából élő, de a pályázaton nem nyert kisvállalkozókat kompenzálna az állam.

A szerződéskötések határideje május 24. Az a nyertes pályázó, aki eddig az időpontig nem teljesíti a feltételeket (egyebek mellett nem mutat fel nullás adóigazolást, vagy nem képes ünnepnapokon is nyitva tartó, önálló bejárattal, önálló közműórákkal rendelkező üzlethelyiséget produkálni), automatikusan elveszíti a koncessziót.

Az FN24 úgy tudja, „mutyik” okán egyetlen esetben sem érvénytelenítenek pályázatot, s különösebb politikai retorzióra sem kell számítaniuk az érintetteknek.

A botrányok politikai kálóját illetően egy fideszes vezető lapunknak így fogalmazott: „A trafikügy akkor okoz majd számottevő népszerűségvesztést a pártnak, ha a július elsejei trafiknyitások után elégedetlenek lesznek a vásárlók az új feltételekkel. El kell tudnunk magyarázni egyebek mellett, mi az oka annak, hogy 18 év alatti személy jelenlétében tilos lesz cigarettát eladni. Merthogy szülhet fura helyzeteket, ha az apukának ki kell terelnie a trafik elé a kisgyerekét, míg megvásárolja magának a cigit.”


Fotó: Berecz Valter

A kistelepülések jelentős részén egyelőre nincs nyertes koncesszió (konkrétan a kutya se pályázott), de mivel az államot a dohánytermékek terén is ellátási kötelezettség terheli, megoldást kell találni az ellátásra. E macerás piacot a Magyar Posta viheti, de ha a cég ezt nem vállalja, akkor a Nemzeti Dohány Zrt. köteles orvosolni a hiányt.

Forrásunk szerint nem drágulnak a dohánytermékek. Az árrés növekedését (mostanáig 3-4 százalék volt a haszon, Lázár János a múlt héten 12 százalékot emlegetett, a vége valószínűleg 10 százalék lesz) vélhetően a nagykereskedőknek kell benyelniük. Más kérdés, hogy ezt valószínűleg rövid úton a termelőkre hárítják majd.

A megélhetésüket elveszítő dohánykereskedőket képviselő Magyar György ügyvéd a Népszabadságnak közben azt mondta: még vizsgálják a pályázatot, ám már most több, súlyosan jogsértő, így akár peresíthető elemet látnak. Ilyen a termékkör utólagos kiszélesítése, illetve ezzel kapcsolatban a pályázati határidő módosítása. Az pedig a jó erkölcsbe ütközhet, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a tender lezárása után emelné fel a cigaretta kiskereskedelmi árrését – az erről szóló javaslat az Országgyűlés előtt van.

Benyalnak a trafikosoknak

A parlament költségvetési bizottsága tovább bővítené a trafikokban kapható termékek körét, lehetővé téve, hogy fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben bővítette a termékkört, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak.

A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a július 1-jén megnyitó trafikok. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága most egy módosító javaslattal tovább szélesítené a trafikáruk körét, megengedve, hogy a boltokban fagylaltot és jégkrémet is áruljanak. Az erről szóló módosító javaslatot a testület szerdán terjesztette be a parlamentnek.

A megélhetésüket elveszítő dohánykereskedőket képviselő Magyar György ügyvéd a Népszabadságnak azt mondta: még vizsgálják a pályázatot, ám már most több, súlyosan jogsértő, így akár peresíthető elemet látnak. Ilyen a termékkör utólagos kiszélesítése, illetve ezzel kapcsolatban a pályázati határidő módosítása. Az pedig a jó erkölcsbe ütközhet, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a tender lezárása után emelné fel a cigaretta kiskereskedelmi árrését – az erről szóló javaslat az Országgyűlés előtt van.

Működik a Trafikmutyi blog, ahová az olyan történeteket várják, melyekből kiderül: a dohányárusítás jogát a helyi kisvállalkozó helyett a helyi polgármester vagy politikus, illetve annak rokona, barátja, üzletfele nyerte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik