Gazdaság

Csúszik a beígért újabb rezsicsökkentés

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Az év elején az a hír járta, hogy a januári 10 százalékos rezsicsökkentés után még az idén további kétszer 10 százalékkal csökkentené a kormány a gáz, az áram és a távhő árát. Márciusban vagy áprilisban. Ami már elmúlt.

Januártól 10 százalékkal csökkenteniük kellett a szolgáltatóknak a lakossági áram, gáz és távhő árát. Aztán nemsokára arról jött hír, hogy a kormány folytatja ezeknél a szolgáltatásoknál a rezsicsökkentést. Vagyis hogy az idén még kétszer 10 százaléknyival kell majd lefaragni a díjakat. A következő 10 százalékos csökkentésre elvileg márciusban vagy áprilisban került volna sor. Mint tudjuk, ez nem történt meg.

De vajon mi várható? A politikusok nyilatkozatai alapján úgy tűnik, lehet folytatás, de hogy pontosan milyen mértékű csökkentésre számíthatunk, és mikortól, az valószínűleg még nincs kőbe vésve.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János például áprilisban arról beszélt, hogy további rezsicsökkentésre lenne szükség. Azt is hozzátette, 30 százalékos árleszállítás kellene ahhoz, hogy jelentősen javuljanak az emberek életkörülményei. Azt is kilátásba helyezte: rövidesen jöhet az újabb 10 százalékos mínusz.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal viszont úgy nyilatkozott, szintén áprilisban, hogy a kormány még vizsgálja a további rezsicsökkentés lehetőségét. Nevezetesen azt, hogy még a következő fűtési szezon előtt lehet-e újabb, maximum 10 százalékos ármérséklés a villanynál, gáznál és távhőnél. Ami azt jelentheti, hogy nem kétszeri, hanem egyszeri tíz százalékon gondolkodnak.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig legutóbb azt mondta a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy készülnek a következő nagyobb lépésre. A miniszterelnök szerint egyébként van még bőven tartalék (profit) a szolgáltatóknál, és nem igaz, hogy az árcsökkentés miatt leromlana a szolgáltatások színvonala.

A kormányszóvivői irodánál azonban hiába érdeklődtünk arról, pontosan mit is jelent a „következő nagyobb lépés”, vagyis hogy valóban terveznek-e még az idénre újabb kétszer 10 százalékos rezsicsökkentést, és ha igen, mikortól. Nem tudtak rá konkrét választ adni.

Ami biztos, hogy júliustól a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkennek 10 százalékkal, míg a szemétszállításért – 2014. december 31-éig – a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók. És a pb-gáznál is hasonló ármérséklés lesz.

A januári rezsicsökkentéssel kapcsolatban jó pár fogyasztói panasz érkezett. Ezeket a fogyasztóvédelem kivizsgálta, és megállapította, hogy a szolgáltatók nem trükköztek, végrehajtották az előírt 10 százalékos díjmérséklést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik