Gazdaság

Brüsszel szerint nem tett eleget a kormány

olli rehn (olli rehn, )
olli rehn (olli rehn, )

Újabb lépéseket vár Magyarországtól az Európai Bizottság a költségvetési hiány csökkentésére.

Kereken 3 százalékos költségvetési hiányt vár tavaszi prognózisában Magyarországon az idén az Európai Bizottság. Februárban még 3,4 százalékos hiányt írtak Magyarország sorára a költségvetési hiányos táblázatban. Ha az új forgatókönyv teljesül, akkor ezzel az államadósság is a maastrichti küszöb, 80 százalék alá csökkenne a bizottság közgazdászainak számítása szerint. Ugyanakkor jövő évre romló hiányt látnak, ami a Portfolio.hu elemzése szerint azt jelenti: az Európai Bizottság nem látja egyelőre biztosítottnak, hogy az eljárás alóli kikerülés feltételeit tartósan teljesíti Magyarország.

Olli Rehn brüsszeli sajtótájékoztatóján kiderült: három országnak van esélye a friss számok alapján kikerülni az eljárás hatálya alól: Romániának, Lettországnak és Litvániának. Magyarországnak ehhez további lépésekre van szüksége.

A jobb számok hátterében részben a korábbi várakozásokhoz képest javuló növekedési várakozásai állnak: -0,1 százalékos GDP-zsugorodás helyett most kecmergést, vagyis 0,2 százalékos GDP-bővülést várnak. Ez azonban kevés lehet az állásteremtéshez: stagnálást várnak a munkanélküliségben.

A Portfolio.hu szerint most három forgatókönyv van:

1. Az Európai Tanács esetleges jóindulata mellett további költségvetési intézkedések nélkül is kikerülünk az EDP hatálya alól.

2. A kormány készít egy újabb csomagot, ami jobb belátásra készteti az Európai Bizottságot.

3. Nem sikerül a 3% alatti hiányról meggyőzni a bizottságot, így az idén nem kerül ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma délután 1-kor reagál a prógnózisra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik