Gazdaság

Lázár betiltaná a dohányzást

Lázár János (Lázár János)
Lázár János (Lázár János)

Nő az árrés, jöhet a mobiltrafik, amúgy korlátozná a cigarettavásárlási lehetőséget az állam.

Ha rajta múlna, Magyarországon betiltaná a dohányzást – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A fideszes politikus szerint a távoli jövőben nem is teljesen elérhetetlen ez a cél.

Amíg azonban Lázár Jánosnak nincs ekkora hatalma, addig kénytelen volt a dohánykereskedelemmel foglalkozó trafiktörvényről is beszélni. Mint kiderült, a július elsején életbe lépő törvény célja az, hogy minél jobban megnehezítsék a cigarettavásárlást.

Lázár a szíve szerint 10 százalékos árrést engedett volna a trafikosoknak, de Orbán Viktor ragaszkodik az osztrák példa másolásához, ezért 12 százalék lehet az árusok profitja.

A tájékoztatón Lázár ekézte a főképp a 25 év alatti fiatalokat célzó dohánycégeket, kiemelve, hogy a Magyarországon működő üzemek 90 százaléka külföldi tulajdonban van.


Fotó: Neményi Márton

Mivel a trafikkoncesszió odaítélésénél a mutyi nem is olyan halvány gyanúja is felsejlett, az államtitkár kénytelen volt válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Már ha válasznak tekinthető, hogy magabiztosan kijelentette: nem tudja elintézni, hogy csak a szocialista jelentkezők nyerjenek trafiknyitási jogot, ahogy arra is képtelen, hogy minden csak a jobbos vállalkozóknak jusson.

Hozzátette, hogy a mutyi-támadások mögött inkább csak az irigységfaktort érzi, és addig nem látja értelmét egy parlamenti vizsgálóbizottságnak, amíg a Karácsony Gergely (PM) által tett feljelentés nyomán nem zárult le a rendőrségi vizsgálat.

Elhangzott, hogy a trafik nélküli kistelepülésekre mobilkereskedéseket tervez a kormány, és még 1400 trafikkoncesszió ügye nyitott.

Lázár szerint a változás nem drágítja a cigarettát, ami eddig sem volt kis tétel, a kabinet szerint évi 600 milliárd forintot füstölnek el a magyar dohányosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik