Gazdaság

Leplezze le Ön is a trafikmutyikat!

Felháborodást és panaszáradatot eredményezett a trafikpályázat eredménye. Tegye hozzá Ön is, amit tud!

Bosszantja, hogy a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben politika- és CBA-közeli családok nyerték el, s a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat? Tegyen Ön is ellene, és mutasson rá a fura „véletlenekre” a Trafikmutyi feljelentő-blogon.

A blog olvasói összesen több mint 50 olyan települést neveztek meg, ahol a tűzközeliek juthattak csak hozzá az engedélyekhez, kétségbe ejtve sok rászoruló embert, akinek a kis, de biztos bevétellel kecsegtető trafik lett volna az utolsó reménye. Kisvárosok, nagyvárosok, Budapest kerületei – egy a közös a „feljelentő” levelekben: rámutatnak, hogy sok esetben egyáltalán nem a rászorulókat segíti a koncesszió, hiába vezette úgy fel a kormány.


Fotó: Berecz Valter

Van olyan levél, amiben arra panaszkodnak, hogy egy településen a polgármester és rokonsága vitte el a koncessziókat. Másutt a pártpolitikai vonalak érvényesülését látják: „a településen az öt befutó közül épp öt a fideszes” – jegyzi meg keserű humorral egy levélíró. Van arra is példa, hogy olyan emberek jelentek meg nyertesként, akit nem is ismernek a faluban, miközben a helyi, trafikos tapasztalattal rendelkező versenyzőnek csalódottan kellett eloldalognia.

A blogon Ön is véleményezheti, hogy jók-e az adatok, és kiegészítheti saját információival.

Vagy megnézheti az egyes településekre vonatkozó információkat is.

Balatonfenyves
Bátaszék
Békéscsaba
Budapest II. ker.
Budapest, V. ker.
Budapest, IX ker.
Debrecen
Decs
Dég
Dombóvár
Dorog
Dunaszekcső
Dunaújváros
Encs
Esztergom
Fadd
Fehérgyarmat
Felsődobsza
Fót
Gyöngyös
Győr
Hódmezővásárhely
Isaszeg
Izsák
Kalocsa
Kapuvár
Keszthely
Kisvárda
Kőrösszegapáti
Kunszentmárton
Lajoskomárom
Mende
Mezőtúr
Miskolc és még egy Miskolc
Mosonmagyaróvár
Mór
Orosháza
Őcsény
Pécs
Perkáta
Pétervására
Szabadszállás
Szekszárd
Szirmabesenyő
Szombathely
Tápióság
Tápiószele
Tápiószentmárton
Tapolca
Torony
Törökszentmiklós
Túrkeve
Újszász
Várdomb
Vásárosnamény

 

Még maradt a kalapban

A dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményeként 5415 dohánybolt nyílhat július 1-jével, összesen 1717 településen. 1417 koncesszió – kétezernél kevesebb lakosú településeken – egyelőre nem kelt el. Akik nyertek, húsz évre kaptak üzemeltetési jogosultságot.  Egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. A lista alapján ezzel 120-an éltek is, 148 pályázó négy koncessziót kapott.

Az éves szinten mintegy 500 milliárd forintos magyar dohánypiacon a korábbi 40–42 ezer bejáratott, üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel új, üzleti múlttal nem feltétlenül rendelkező vállalkozás szolgálja majd ki a vevőket – jegyzi meg a VG.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik