Gazdaság

A Sodexo is bojkottálja a Magyar Hírlapot

magyar-hirlap(210x140)(4).jpg (magyar hírlap, varga lászló, kósa lajos)
magyar-hirlap(210x140)(4).jpg (magyar hírlap, varga lászló, kósa lajos)

A cég sem hirdet többet Bayer Zsolt rasszista cikke miatt a Hírlapnál, de a Magyar Nemzetnél sem.

A Sodexo is válaszolt arra a felkérésre, amelyet 24 civilszervezet intézett a Magyar Hírlap hirdetőihez még januárban, miután a lap közölte Bayer Zsolt nagy port kavart, rasszista cikkét január 5-én – írja a Kreatív.

Az elsősorban a jogvédelem, a közösségépítés területén és a szociális szakmában dolgozó szervezetek szerint Bayer Zsolt január 5-i cikke „etnikai származás alapján bélyegzi és alázza meg honfitársainkat, nevez magyar állampolgárokat állatnak és hív fel eltüntetésükre. A cikk súlyosan kirekesztő, megbélyegző és hazug”.

A civilek élesen bírálják, hogy a lap tulajdonosa és főszerkesztője Bayer melletti kiállásra szólították fel olvasóikat. „Azaz a Magyar Hírlap láthatóan támogatja a gyűlölködést és egyetért a rasszizmussal” – fogalmaztak a tiltakozók.

Úgy vélik, hogyha egy cég szélsőségesen kirekesztő megnyilvánulásokat propagáló sajtótermékben jelentet meg hirdetést, finanszírozza ezen eszmék terjesztését. Ez összeegyeztethetetlen mind az állami, mind az olyan magánvállalatok társadalmi szerepvállalásával, amelyek elkötelezettek egy nyitott, toleráns, az emberi egyenlőséget és méltóságot tiszteletben tartó társadalom mellett.

A megkeresett hirdetők egy része elutasítja a további hirdetést a Magyar Hírlapban, azonban többen – így az állami cégek többsége és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Procter & Gamble is – hárították a döntést a szerkesztői szabadságjogokra vagy a hirdetésszervező ügynökségükre fogva, miszerint nem dönthetik el, milyen tartalom mellett szerepel a hirdetésük. Emellett több esetben előfordult az is, hogy a hirdetők a civilektől tudták meg, hogy reklámjuk valamilyen módon a médiaügynökség és/vagy sales house révén megjelent a Magyar Hírlap felületein.

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Sodexo nemzetközi központja is válaszolt a civilek levelére és közölte, felhívta médiaügynöksége figyelmét arra, hogy többé ne jelenjen meg hirdetése a Magyar Hírlap és érdekes módon egyúttal a Magyar Nemzet felületein sem – olvasható a Kreatív oldalán.

Az előzményekről itt olvashat bővebben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik