Gazdaság

Késik Popeye drogja

Popeye (Popeye)
Popeye (Popeye)

E heti bevásárlókosarunk közepébe a spenót, a sóska és a mángold került.

Kapcsolódó cikkek

Jó idő és egyre több Magyarországon termesztett spenót fogadja a piacra járókat. A paraj segíti az emésztést és a hasnyálmirigy működését, nem utolsósorban pedig finom. A Vásárcsarnokban már 300 forint alatt is kapható egy kiló, és a Lehelen is csökkent az ára a múlt hét óta.

Vidéken nem ússzuk meg ennyiből, Debrecenben 800, Kecskeméten 750 forint körül mérik a spenót kilóját, a szegedieknek viszont 500 forintnál többet nem kell fizetniük.

Fotó: Northfoto

Spenóthuszárok, szevasztok!

A hosszú tél ezeket a növényeket is visszavetette a fejlődésben. A piacokon most kapható sóska, spenót, mángold a kiskerti fóliákból származik, két hete kaphatóak, és a szokásoshoz képest kéthetes késében vannak. A szabad földön áttelelt növények éppen hogy elkezdtek hajtani, pedig máskor ilyenkor már szedni lehetett ezeket is. A tavaszi ültetés pedig átcsúszott április közepére a szokásos március helyett. Így május végére, június elejére várható majd az idei szabadföldi vetésből termés.

Az áruházláncokban most még zömében import spenótot tudunk venni. A nagygazdaságokban csak most ültetnek, s ebből szintén május végére, június elejére lehet szüret – mondta el megkeresésünkre a FruitVeB zöldség főbizottságának elnöke, Kádár András.

Sóska, mángold ha van

A sóska hiába van tele C-vitaminnal, ha egyelőre alig van belőle a piacokon. Egyelőre főleg csak a vidéki piacokon árulják, ára megegyezik a spenótéval.

Érdemes viszont egy másik zöldes levelű spenótrokon, a mángold irányába nyitni. Ízre tisztára, mint a spenót, viszont tele van  A-, B1-, B2- és C-vitaminnal, tartalmaz cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat. Halételek mellé köretnek kiváló. Mángold-recepteket itt talál.

Így eszi meg a gyerek a zöldet

Sokan azért legyintenek a spenótra, sóskára és társaikra, mert a gyerek úgysem enné meg. Épp ezért célszerű már azelőtt spenótot adni a gyerekeknek, mielőtt a közétkeztetés megutáltatja a kétes ízű óvodai megoldással. Kisebbeknél a Popeye-történet lehet csalogató, nagyobbaknál egy-egy jól eltalált recept, legyen ez a spenóttal töltött palacsinta vagy a sóskaleves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik