Gazdaság

Tervben az MNB és a PSZÁF összeolvasztása

pszaf(960x640)(9).jpg (pszáf)
pszaf(960x640)(9).jpg (pszáf)

Rogán Antal is megerősítette, hogy a kormány fontolgatja a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását.

Az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás még nyár előtt a parlament elé kerülhet – közölte a Fidesz frakcióvezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti reggelijén csütörtökön. Elmondta azt is, hogy a jogszabálytervezet beterjesztése előtt a kormány konzultál majd az Európai Központi Bankkal (EKB).

Rogán Antal emlékeztetett: tavaly a kormány abban maradt az EKB-val és az Európai Bizottsággal, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása csak az MNB új vezetésének hivatalba lépése után kerül napirendre. „Ezt be is tartottuk, (…) ennek megfelelően most ismét napirenden van a téma”, és a világ is ebbe az irányba halad – mondta.

Európában öt olyan ország van, ahol a teljes felügyeleti rendszer a jegybanknál van, míg nyolc olyan, ahol semmilyen pénzügyi felügyeleti jogkört nem delegáltak a jegybankhoz, és az összes többi országban egy köztes állapot van – fűzte hozzá.

Rogán szerint nem lehet a teljes PSZÁF-ot beolvasztani az MNB-be. Úgy látja: vannak olyan jogkörök, amelyek nem a jegybankhoz tartoznak, így például az értékpapír-piaci felügyelet. A biztosításfelügyelet azonban „már egy jó kérdés”, itt a kormány mindkét fél véleményére kíváncsi – jegyezte meg.

A PSZÁF bekebelezéséről Matolcsy György is beszélt ma az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik