Gazdaság

Itt a jövőnk: gyenge forint, uniós balhé, nulla növekedés

Matolcsy kitakarította a szutyok nagyját, Vargának már nem kell suvickolni a számokat.

Magyarország beadta a konvergenciaprogramot az EU-nak, mint ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma bejelentette. És idén nincs benne újabb „kiigazítás”, értsd: adóemelés. Ezek szerint Varga bízik abban, hogy az elődje, Matolcsy György által bevezetett lépések – az online pénztárgépek, az ágazati és tranzakciós adók és társaik – elegendő bevételt hoznak majd ahhoz, hogy újabb kellemetlenségek nélkül is az unió által előírt 3 százalékos GDP-arányos összeg alatt maradjon a hiány. Ha nem sikerülne ezt a költségvetési hiányszintet tartani, akkor leállíthatná az Európai Unió a Magyarországnak ígért támogatások folyósítását.

Nem volt szükség a megszorításra

A kormányzati bizakodással ezúttal az elemzők is egyetértenek: tavaly 2,1 százalék volt a hiány, s Varga tervei szerint idén 2,7 százalék lehet. Igaz, jövőre, azaz a választások évében az eddig tervezett 2,2 százalékos hiányt most mégis 2,7 százalékra emelnék, s ráadásul durván visszavágnák a tartalékokat is, tehát elvágnák a biztonsági kötelet. Úgy tudjuk egyébként, hogy a tavalyi vékonyka hiány a kormányt is meglepetésként érte, mivel egészen az utolsó pillanatig nem derült ki, hogy ennyire sokkal marad a hiánycél alatt. „Ha tudtuk volna, nem lett volna szükség a második Matolcsy-csomagra” – mondta lapunknak egy kormányközeli forrás.

Drága forint, erőtlen növekedés

A növekedéssel kapcsolatban kicsit pesszimistább lett a kormány: idénre 0,7 százalékot, jövőre 1,9 százalékot várnak. Ezzel függ össze részben az is, hogy alig számítanak drágulásra: 3,1 százalékos inflációt várnak az idén, azaz majdhogynem megfelezték a korábbi várakozást.


Fotó: Kummer János

A forint árfolyama viszont sokkal gyengébb lesz a vártnál: míg korábban 285 forintos euróárfolyamot vártak, most már csak 295 forintos árfolyamot remélnek. Ez azt jelenti, hogy az exportőrök továbbra is jól járnak, ám az importtermékeket fogyasztók és a devizahitelesek helyzete a kormány várakozásai szerint nem javul a mostanihoz képest.

Varga számításainak hírére rögtön begyengült a forint, mivel az elemzők úgy ítélték meg: ezzel egyértelművé vált, hogy az idén Magyarország nem fog kikerülni az EU túlzottdeficit-eljárása alól. Ám sokan ehhez hozzáteszik: az eljárás alól való kikerülés azért nem is teljes egészében a számokon múlik, van benne politika is.

Alkotmányalkudozás

Márpedig a politika színtéren a kormány nem túl népszerű. A Fidesz egy hajszálra van attól, hogy az alkotmánymódosítás miatt az Európai Néppárt oszlopos tagjából páriává váljon, így könnyen lehet, hogy még kedvező számok esetén is a fontolva haladás taktikáját alkalmazza majd az EU.

A negyedik alkotmánymódosítás ügyében ma mindenesetre tett a kormány valamennyi engedményre javaslatot: az uniós eljáráskörbe tartozó bírósági ügyeket nem lehetne a bíróságok között pakolgatni, s a pártok hirdethetnének a kereskedelmi tévékben – igaz, csak ingyen, és csak a 2014-es parlamenti választások után. De már ez is elég volt ahhoz, hogy az EU egyelőre ne indítsa meg a kötelezettségszegési eljárást az ország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik